Már a kezdő sípszó pillanatában lehetett tudni: minimális az esélye annak, hogy tétje legyen a magyar labdarúgó-válogatott görögországi fellépésének.Ehhez az kellett volna, hogy Románia ne nyerjen Feröer ellen: ha kikaptak volna, mi már egy döntetlennel is csoportmásodikok és biztos Eb-résztvevők vagyunk, míg egy feröeri döntetlen esetén Magyarországnak nyernie kellett volna Pireuszban.

Az eredmények ilyen alakulására persze nem fogadtunk volna nagy tétben, miután pedig a románok már a negyedik percben vezetést szereztek, majd még a szünetig növelték előnyüket, ez az esély elszállt. Így ugyanis biztossá vált, hogy harmadik helyen végzünk a csoportban: hogy ez biztos Európa-bajnoki részvételt, vagy pótselejtezőt ér, még a jövő zenéje. Az egyenes kijutáshoz négy meccsnek kell kedvezően alakulnia: a hétfő esti Ukrajna–Spanyolország találkozón nem születhet hazai győzelem és az ukránok nem szerezhetnek több pontot, mint a Luxemburgban pályára lépő Szlovákia, míg kedden a törökök nem nyerhetnek az Izland elleni meccsen, illetve török győzelem esetén Kazahsztán nem előzheti meg azt a Lettországot, amelynek otthonában pályára lép.

Ami a mi pireuszi mérkőzésünket illeti: nemcsak nekünk nem volt tétje a találkozónak, de a szégyenszemre Feröer mögött biztos csoportutolsó hazaiaknak sem. A 2004-es Eb-győztes eddig egyszer sem tudott nyerni a sorozatban, hazai pályán még gólt sem rúgott, így legfeljebb a szép búcsú miatt számított az eredmény.

A görög szurkolók érdektelenségét jól jelezte, hogy az Olimpiakosz 33 ezer néző befogadására alkalmas stadionjában alig hatezren gyűltek össze, ők sem igazán szurkoltak, így a több száz magyar drukker hangját lehetett hallani az arénában.
    
A mérkőzés rosszul kezdődött magyar szempontból, ugyanis a teljes védelem csak asszisztált a görögök korai góljánál: Kiciu üresen futott el a jobb oldalon, középen hárman érkeztek, ám mindannyian túlfutottak a labdán, a bal oldalon érkező Sztafilidiszre azonban nem jutott magyar játékos, ő pedig nem is hibázott, a kapu jobb oldalába lőtt. 

Az idegesen kezdő és pontatlanul futballozó magyar válogatott a folytatásban némileg magára talált, és a félidő derekán egyenlíteni is tudott: Leandro beadását Lovrencsics Gergő fejelte a kapuba.

Még tíz perc sem telt el a második félidőből, s már nálunk volt az előny: egy szöglet után Elek piszkált bele a labdába, az érkező Németh Krisztián pedig a hálóba talált. Ám alig három percig örülhettünk, az üresen hagyott Tahcidisz 15 méterről bombázott a kapuba, ismét egyenlő volt az állás.

Az utolsó negyedóra azonban magyar előnnyel indult: a csereként beállt Kalmár szép cselek után passzolt a teljesen egyedül hagyott Németh elé, az USA-ban jó formába lendülő támadó pedig újra betalált.

Most négy percig vezettünk – előbb, a 79. percben Mitroglu lőtt a kapuba, majd a 86. percben Kone fejesgólja már görög előnyt és végül hazai győzelmet eredményezett.

A vereség persze roppant bosszantó – a magyar válogatott az előző nyolc tétmeccsén nem szenvedett vereséget, s a széria pont egy padlón lévő ellenféllel szemben szakadt meg –, de korántsem végzetes. Ha a hétfői és keddi találkozók kedvezően alakulnak, kint vagyunk Franciaországban, amennyiben ez a forgatókönyv nem valósul meg, pótselejtezőt játszunk, ennek sorsolása jövő vasárnap lesz. Remélhetőleg nélkülünk.

Európa-bajnoki selejtező, F csoport, 10. (utolsó) forduló:
Görögország-Magyarország 4-3 (1-1)
Pireusz, Jorgosz Karaiszkakisz Stadion, 6000 néző, v.: Ivan Bebek (horvát)
gólszerzők: Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.), illetve Lovrencsics (26.), Németh K. (54., 75.)
   
Görögország: Karnezisz – Kiciu, Papasztatopulosz (Canetopulosz, 63.), Morasz, Sztafilidisz (Holebasz, 35.) – Szamarisz, ahcidisz – Mantalosz (Kone, 72.), Fortunisz, Pelkasz – Mitroglu
Magyarország: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Lovrencsics (Nikolics, 62.), Gera (Nagy Á., 71.), Elek, Dzsudzsák  (Kalmár, 71.) – Németh, Böde

demokrata.hu, MTI