Fotó: MTI
Hirdetés

Az ellenzéki polgármester asszony arra hivatkozik, hogy a Várban, az Úri utca 21. szám alatt működő oktatási intézménynek nincs használatbavételi engedélye, így a jegybank doktori iskolája sem működhet az épületben. V. Naszályi Márta már csak azt várja, legyen új jegyzője a kerületnek, utána megkezdi az eljárást a doktori iskola ellen. Megkérdeztük a Magyar Nemzeti Bankot, hogy milyen programokat veszélyeztethet az akció. Elmondásuk szerint a Bölcs Vár ad otthont a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolája keretében, a Pallas Athéné alapítványok támogatásával 2015 szeptemberében bevezetett Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából című doktori programnak. Továbbá a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén angol nyelven elindított, a győri Széchenyi István Egyetem által szervezett és a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) Alapítvány által támogatott doktori programnak, amely lehetőséget teremtett nemzetközileg elismert külföldi oktatók bevonására, valamint a hallgatók ösztöndíjban részesítésére. Itt folyik Kína és Kelet-Közép-Európa első, innovatív, kettős diplomát adó MBA képzése is, a Fudan-Corvinus Double Degree MBA program. Az úttörőnek számító pénzügyi képzésről a világ legjobb egyetemei közé rangsorolt kínai Fudan Egyetem, a budapesti Corvinus és a magyar jegybank 2018. október 5-én írt alá háromoldalú megállapodást. Ugyancsak a Bölcs Vár ad otthont a Pageo Geopolitikai Kutatóintézetnek is, amely azzal a céllal jött létre, hogy megteremtse Magyarországon a geopolitika mint tudományterület kutatási alapjait.

Por, zaj és minden rossz

A hercehurca politikai hátterű bosszúhadjáratnak tűnik, tekintve hogy az unortodox gazdaságpolitikát képviselő Matolcsy György és az MNB alapítványai az első pillanattól vörös posztók az ellenzék szemében. Így az sem meglepő, hogy az első kapavágástól kezdve támadta az ellenzéki média a Pallas Athéné Domus Sapientiae alapítvány Úri utcai építkezését is.

A hangulatkeltés elemei jól ismertek: nagy a zaj, elviselhetetlen a rezonancia, száll a por, őrületbe kergetve a lakókat. Pedig a műemlék épület felújítása és új funkciója valódi értéket teremtett. A 2014-ben itt megkezdett régészeti és műemléki kutatások révén számos érdekes részlet került napvilágra, többek között a török kor óta elzárt pince, az egykori börtöncellák, több középkori épületmaradvány, illetve a mai épületen keresztülhúzódó középkori sikátor nyomvonala. Helyreállítását az UNESCO nemzetközi műemlékvédelmi szervezete, az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága Icomos-díjjal jutalmazta. Az értékelés megfogalmazása szerint a rekonstrukció és az átalakítás az elmúlt évek egyik legfontosabb munkája volt a budai Polgárváros területén. Az ellenzék azonban lecsapott mindenre, amiből ügyet lehetett csinálni, jókora csúsztatásokat is bevetve. A tudósítások szerint a zajongás már 6.30-kor elkezdődik az épületben, azt viszont már elfelejtették megírni, hogy amikor az érintettek emiatt panaszt tettek, az építtető későbbre halasztotta a munkakezdést.

Megrekedt egyeztetés

Az épület valójában korábban sem volt zajmentes, maguk a lakók is beszámoltak róla, hogy a régi budai városháza épületében található koncertterem rendezvényei is áthallatszottak, ahogy az is, amikor a zenészek próbáltak a fellépések előtt. Az elégedetlenkedés viszont a doktori iskola miatt kezdődött, pedig az alapítvány próbált szót érteni a lakókkal, akik menet közben megismerhették a későbbi iskola terveit, sőt egy helyszíni lakógyűlést is szerveztek számukra. A szomszédokat ez sem győzte meg, aggályoskodtak az épület zajos légkondicionáló berendezései miatt, azt pedig különösen rossz néven vették, hogy a földszinten többek között egy étterem is helyet kapott. Az építtető a konfliktust zajszintméréssel szerette volna feloldani, a lakók viszont személyes bejárást akartak tartani a még át sem adott épületben.

Amíg ezen ment a huzavona, a média úgy tálalta a történteket, hogy az MNB-alapítvány megtagadta a közreműködést a mérések lefolytatásában. A felhergelt lakók végül azt követelték, addig ne kapjon használatbavételi engedélyt az átalakított ingatlan, míg nekik panaszaik vannak. A PADS végül mégis megkapta a használatbavételi engedélyt Budapest Főváros Kormányhivatalától. Az alapítvány közölte, hogy a szomszédos társasházzal és a benne élőkkel már a felújítás megkezdésekor megállapodás született, amihez tartották is magukat. A kivitelezés során folyamatosak voltak a mérések, mindent az érvényes építési előírások szerint végeztek. A szomszéd ház sem járt rosszul a renoválással, ugyanis felújították a tűzfal, a homlokzat, a tetőszerkezet egy részét, és a két légudvart. Az sem igaz, hogy semmit nem tettek volna a zaj csökkentéséért, ugyanis minden szinten beépítettek egy előtétfalat a válaszfal elé a hangszigetelés érdekében, így a korábbi állapothoz képest is javult a helyzet.

Sem étterem, sem borospince

Szeptemberben robbant a hír, hogy visszavonták a Bölcs Vár használatbavételi engedélyét, azaz míg le nem zárul az eljárás, zárva kell tartani az épületet, illetve ki kell kapcsolni az ingatlanban működő légtechnikai berendezéseket is. Ez adott muníciót az újabb médiaössztűzhöz, hiszen ettől kezdve kvázi illegális házfoglalónak állították be a doktori iskolát. A jegybank alapítványainak vagyonkezelője ugyanakkor ezt közleményben cáfolta. „Érvényes használati engedéllyel kezdte meg és folytatja működését a Pallas Athéné Domus Sapientiae Alapítvány épülete. […] A felújított Bölcs Vár épülete tavaly júliusi átadása után első fokon használatbavételi engedélyt kapott. Ezt támadta meg a szomszédos társasház, amit azonban a másodfokú hatóság elutasított és a használatbavételi engedélyt megfelelőnek fogadta el, így az jogerőssé vált.”

Az ellenzéki összefogás polgármestere, V. Naszályi Márta viszont egy interjúban arról beszélt, sok szempontból problematikusnak tartja az MNB alapítványainak térnyerését. Bár doktori iskolaként határozza meg magát az intézmény, szerinte valójában egy borospince és két étterem működik az épületben. Azt is állította, hogy az építkezés megkezdése óta igyekezett megoldást találni a környéken élők életét megkeserítő problémára, az alapítvány azonban elzárkózott minden párbeszédtől.

A polgármester állításaira nyílt levélben reagált Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója. Mint írta, nincs az épületben borospince és éttermek sem, a korábban rövid ideig nyitva álló egyetlen étterem épp a környék lakóinak jelzéseire reagálva, a jószomszédság megteremtése és megőrzése okán zárt be. Az épületben működő büfé a programokon részt vevő hallgatók és vendégek ellátását szolgálja.

Megkérdeztük V. Naszályi Mártát, próbálnak-e valamilyen megoldást találni az intézménnyel, vagy csak a bezárás jöhet szóba? Válaszában tagadta, hogy a bezáratás lenne a célja, szerinte „a Budavári Önkormányzatnak nem célja, hogy a PADA tulajdonában lévő ingatlan bezárjon. A környező épületekben lakók által kifogásolt problémák megoldása céljából a Budavári Önkormányzat és a PADA kölcsönös megbeszéléseket kezdeményezett, ennek első állomása, hogy az önkormányzat és az érintettek hivatalosan is bejárhatják az Úri utca 21. számú épületet, illetve a PADA képviselője válaszol a felmerülő kérdésekre. A következő lépésekről nyilvánvalóan a megbeszélés eredménye után tud az önkormányzat dönteni.”

A kocka tehát még nincs elvetve, hiszen Dubéczi Zoltán már idézett nyílt levelében éppen egy ilyen látogatásra invitálta az I. kerület polgármesterét és munkatársait a Bölcs Várba. A kérdés csak az, a politika mennyire írja majd fe­lül a bölcsességet.