Bősz Anett nyílt levélben invitálja a Budapest Pride-ra Novák Katalint.

Fotó: MTI, archív, szerk. 

A Liberálisok politikusa a bevezetőben azt írja:

Megütközéssel olvastam kaposvári nyilatkozatát az Orbán-kormány családpolitikájával kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar kormány államtitkáraként Ön megbélyegzi és   kirekeszti a család fogalmából az azonos nemű párokat. Ön azt nyilatkozta: »nem szabad elfeledkeznünk a többségről, amelynek értékei és a gyerekvállalás mellett határozottan ki kell állni; a családhoz kell egy nő és egy férfi, és pont elég hozzá egy nő és egy férfi.« Több ezer magyar honfitársunkat sértette meg ezekkel a szavakkal. Az azonos nemű párok örökbefogadási joga nem »fenyegeti« és nem is próbálja »megbontani a család szentségét«. Azzal, hogy a Fidesz-KDNP törvényi és adminisztratív eszközökkel akadályozza a meleg párokat az örökbefogadásban, azzal nem a többséget védi, hanem a kisebbség jogait sérti súlyosan.

Bősz Anett aztán elmélkedik egy sort az idillikus Nyugat-Európáról és a békéről, amelyet az Orbán-kormány próbál megbontani, legalábbis szerinte. Ezen a ponton viszont Bősz Anett előáll a farbával:

Arra kérem, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Magyarországon minden embert azonos jogok illessenek, és az LMBTQ+ közösség tagjai egyenjogú tagjaivá válhassanak társadalmunknak. Szeretném felkérni, hogy a Magyar Liberális Párttal együtt Ön is csatlakozzon a 2018-as Pride felvonuláshoz. Kérem, vetkőzze le káros előítéleteit, ismerkedjen meg az LMBTQ+ mindennapjaival és nehézségeivel. A Budapest Pride jó alkalom arra, hogy személyesen győződhessen meg róla, hogy előítéleteinek semmilyen alapja nincsen, és az azonos nemű párok is éppen annyira alkalmasak a családalapításra, mint bárki más. Várom megtisztelő válaszát és megjelenését a felvonuláson.

Novák Katalin nyílt levélben válaszolt Bősz Anettnek. Levelét az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük:

Tisztelt Képviselő Asszony!

Köszönöm levelét és meghívását az LMBTQ+ emberek budapesti felvonulására.

Abban bizonyára mindketten egyetértünk, hogy Magyarországon a kisebbségek jogai erősek, a többségétől eltérő szexuális irányultságú emberek is biztonságban élhetnek itt.

Alaptörvényünk egyértelműen fogalmaz: „Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony.”

Sajnálom, hogy az egymás iránt szükséges tiszteletet néhányan hajlamosak kizárólag egy irányban értelmezni. Amikor egyes országokban betiltják a lányok szoknya-viselését, amikor az édesanyát nem lehet édesanyának, az édesapát édesapának szólítani, amikor gyerekeket eszközként használnak ideológiai küzdelmekhez, akkor nem emberi jogokról, nem tiszteletről, hanem éppen ellenkezőleg, tiszteletlenségről és a jogok elvitatásáról van szó.

Magyarországon tiszteljük a kisebbségeket és tiszteljük a többséget is.

Megnyugtatom, a kisebbségek jogait magam is tiszteletben tartom, így velem nem érdemes ijesztgetni őket.

A hétvégi felvonuláson nem veszek részt, Képviselő Asszonynak azonban kívánom, hogy érezze jól magát, és kérem, hogy amennyiben – a korábbi felvonulásokon látottakhoz hasonlóan – keresztény közösségek elleni gyűlöletet ébresztő megnyilatkozást tapasztal, lépjen fel az ellen a lehető leghatározottabban!