Azonnali kérdés – Különleges gazdasági övezetek

Rendhagyó módon – az azonnali kérdés műfajától eltérően – felszólalásomban egy korábban elhangzott államtitkára válaszra is reagáltam. Ezt követően tettem fel kérdést a küönleges gazdasági övezetekkel kapcsolatban a miniszterelnökség államtitkárának.

Gepostet von Bősz Anett am Montag, 25. Mai 2020
Hirdetés

Bősz Anett (DK) azt mondta: az ellenzéki vezetésű települések jól helytálltak a járvány elleni védekezésben annak ellenére, hogy a kormány forrásokat vont el az önkormányzatoktól, minden héten bejelentettek valamilyen ehhez kapcsolódó intézkedést. Bírálta a különleges gazdasági övezetektől szóló törvényjavaslatot, mert szerinte az szembemegy az európai közigazgatási elvekkel. A kormány egy évtizede von el módszeresen jogokat különböző társadalmi csoportoktól, ezért kérdés, hogy jövő héten vajon ebben a folyamatban ki lesz a soros? – tette fel a kérdést.

Orbán Balázs államtitkár emlékeztetett: a kormány megszabadította az adósságaitól az önkormányzatokat, és bizonyos feladatot átvett tőlük, miközben az önkormányzatok saját bevételei 2010 óta kétszeresükre emelkedtek. Kijelentette: az önkormányzatok pénzügyi értelemben sokkal jobb helyzetben vannak ma mint 2010-ben voltak. Hozzátette: a kormány a rendelkezésre álló források 1 százalékát kérte a járvány elleni védekezéshez, ami tejesen rendben van.

A különleges gazdasági övezetektől szóló törvényjavaslattal kapcsolatban elmondta: ez azt az igazságtalan helyzetet szünteti meg, hogy egy beruházásból eddig csak egy települési önkormányzat részesülhetett, miközben az infrastruktúrát több településen is használták.

Korábban írtuk