Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Bősz Anett (DK) arról érdeklődött a Miniszterelnökséget vezető minisztertől, miért nőtt egy kormányrendelet alapján 15-ről 45 napra a közérdekű adatigénylések teljesítésének ideje, és emlékeztetett arra, ez az egyik utolsó lehetőség arra, hogy a nyilvánosság visszás ügyekben is megismerhesse a valóságot.

Ez a rendelet azt mutatja, hogy önöknek takargatnivalójuk van – jelentette ki, azt kérdezve, mitől fél a kormány.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség  államtitkára válaszában azt közölte: a hivatkozott kormányrendelet csak akkorra ad lehetőséget a korábbinál hosszabb határidőre, ha a kérés teljesítése veszélyeztetné a koronavírus-járvány elleni védekezést, ez a döntés ráadásul ugyanúgy megtámadható bíróságon, a kiadható, kiadandó adatok köre pedig változatlan.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: ha az a kérdés, hogy méltányolható-e a hosszabb határidő az emberéletet mentő intézmények esetében, akkor a válasza igen.

Viszonválaszában az ellenzéki képviselő azt említette meg: jelenleg „mindenfajta jogszabálytól el lehet térni a veszélyhelyzet alatt”, ami gumiszabályok megalkotását, alkalmazását teszi lehetővé, míg az államtitkár azt emelte ki, hogy változatlan maradt a közérdekű adatokhoz hozzáférés struktúrája.