Az SZDSZ-aktivista szerint olyan üres ajánlószelvényeket is elfogadott a párt, amelyek feltehetően feltört postaládákból származnak. A Magyar Nemzet birtokába került videofelvételeken a John Emese kampányát irányító kerületi elnök csupán azt kéri számon egy aktivistától, hogy miért nem vitte el az üres ajánlószelvényekkel együtt az azok kitöltéséhez szükséges választási értesítőket is. Az ajánlószelvényeket a törvény szerint kizárólag a választópolgár töltheti ki, a hamisítás pedig akár 3 év elzárással is büntethető.

A SZDSZ IX. kerületi szervezetének vezetői biztosra akartak menni, ezért fizettek a John Emesét támogató ajánlószelvényekért. A hírTV-nek nyilatkozó egyik SZDSZ-szimpatizáns állítása szerint 2 ezer forintot kaptak darabjáért – feketén, mindenféle számla nélkül. A munkára elsősorban fiatal egyetemisták jelentkeztek, akiknek kapóra jött egy kis ösztöndíj-kiegészítés karácsony előtt.

„Ezt mi sem tudtuk, hogy ezért szabad-e nekünk egyáltalán pénzt elfogadnunk vagy nem. Ezért felhívtuk az OVB országos irodáját, ahol elmondták, hogy ez nem illegális, hanem ez igazából pártfinanszírozási kérdés. Tehát, ha akar érte fizetni egy párt akkor fizethet érte." – nyilatkozta név nélkül a televíziónak az akció egyik résztvevője.

Miután ezt a megnyugtató választ kapták, maguk is elkezdték gyűjteni a kopogtatócédulákat. Az egyetemistáknak feltűnt, hogy a tapasztaltabb aktivisták „hatékonyabb” megoldást alkalmaznak.

„Ezért meg is kapták a pénzt”

„Volt egy srác, aki elég sokat tudott összegyűjteni, olyan 14-15 darabot naponta. Aztán a második napon találkoztunk vele egy kapualjban, ahol egyszerre mentünk be és ott azt vettük észre, hogy a postaládát, amit könnyen fel lehetett feszíteni azt felfeszítette és kivette belőle a szavazócédulát” – folytatta a történetet a kitakart arccal és torzított hanggal nyilatkozó férfi, aki arra a kérdésre, hogy mi lett ezeknek a szavazócéduláknak a sorsa, elmondta: „Én úgy tudom, hogy ezért is megkapták a pénzt. Ebben, ugye, benne van az értesítő is, meg az ajánlószelvény is. Gondolom, én azt feltételezem, hogy ezt az SZDSZ-irodában kitöltötték értesítő alapján, és fölszámolták, mint jó kopogtatócédulát."

Az aktivista állításait a Magyar Nemzet birtokába került videofelvételek is alátámasztják. Az egyiken Janás Ferenc, az SZDSZ IX. kerületi elnöke az ajánlószelvényekkel együtt postázott értesítőket hiányolja. Az értesítő azért értékes, mert a választópolgár személyes adatait tartalmazza. Janás Ferenc az amatőr felvételen hangsúlyozta, hogy ő csak azokkal a cédulákkal tud valamit kezdeni, ahol mellette van az értesítő, mert akkor biztos lehet benne, hogy azt nem adta oda másnak. A kerületi SZDSZ-elnök a hamisítás folyamatáról is beszélt a felvételen: „Ha úgy jön be, hogy behozzák így egybe az értesítővel együtt, akkor biztos lehetek… Akkor fogom, átírom, és bűnös módon aláhamisítom az aláírását" – mondta Janás Ferenc. Janás, az SZDSZ országos tanácsának tagja tehát nem riadt volna vissza a választási csalástól, amely 3 év elzárással is büntethető. Ebben az esetben az aláírás-hamisítás elmaradhatott a választási értesítők hiányában.

John korábban elfogadhatatlannak tartotta a csalást

Mint ismert, John Emese SZDSZ-es ügyvivő, a Ferencváros liberális országgyűlési képviselőjelöltje hétfőn a többi párt manipulációiról szólva kijelentette – elfogadhatatlannak tartja a csalást, és arra kérte az MDF szavazóit, ha "elegük van a két nagy párt sehová sem vezető ellenségeskedéséből és visszautasítják a populista, szélsőséges politikát", voksoljanak rá.

Fidesz: „minden trükköt bevetnek”

Bizonyos politikai erők „minden trükköt” bevetnek, hogy részt vegyenek az időközi választáson, pedig inkább a valós gondok megoldásán kellene munkálkodniuk – közölte Bácskai János, a IX. kerületi időközi parlamenti választás Fidesz-KDNP képviselő-jelöltje, értékelve a Fővárosi Választási Bizottság szombati döntését.

Az SZDSZ tagad

Az SZDSZ – más pártokkal ellentétben – most is törvényesen gyűjtötte össze kopogtatócéduláit. Janás Ferenc szombati közleményében nevetséges próbálkozásnak nevezi, ahogy a párt jelöltjét be akarták feketíteni. Az SZDSZ ferencvárosi kampányfőnöke leszögezi: a pártot többször is megkeresték magukat önkéntesnek kiadó csalók, de az SZDSZ ferencvárosi kampányfőnöke nem vásárolt egyetlen kopogtatócédulát sem.

A hírTV által bemutatott konkrét esetben a videón szereplő Janás Ferenc éppen azt próbálta megtudni az üres kopogtatócédulákkal házaló fiatalembertől, hogy kinek a megbízásából jött, és mik a szándékai. A fiatalember egy idő után gyanút fogott, elment és többet nem is jelentkezett – állítja a közlemény. Hozzátéve, hogy Janás Ferenc november 21-én, az ügyet követően azonnal bejelentést tett a választási bizottságnál. A bizottság az esetet ezt követően tárgyalta.

(hírTV, Magyar Nemzet, FH, Lánchíd Rádió)