A felvételen Berki Zsoltról van szó, ő annak a Northern Rock Kft.-nek a tulajdonosa, amely az Index által nyilvánosságra hozott szerződés szerint megbízást adott a budapesti Városháza eladására.

Hirdetés

A videón bemutatott hanganyagon két férfi beszélget, akikről egyelőre nem tudni, kik ők pontosan. Egyikük azonban megnevezte Berki Zsoltot, és részletesen elmondta, hogy Berki közreműködésével hogyan jutott hozzá korrupciógyanús körülmények között a fővárosi önkormányzat egyik ingatlanához. Az esetet elmesélő férfi világossá tette azt is, hogy az ingatlanvétel 2019 után, már Karácsony Gergely főpolgármestersége idején történt. Anonymous a videóban pontosan megadta a szóban forgó ingatlan helyrajzi számát.

Az Index robbantotta ki a botrányt

Mint ismert, a baloldali hírportál szerint a „birtokában lévő dokumentumok bizonyítják, hogy hiába tagadta a főváros a Városháza eladásának tervét, mintegy negyven milliárd forintért kínálnák az ingatlant”.

„Budapest egyik legértékesebb telkére a rajta lévő műemléki védelem alatt álló épülettel együtt az a cég igyekszik vevőt találni, amely évekkel ezelőtt az MSZP székházát is értékesítette. A megbízó ráadásul azzal csábítja a potenciális vevőt, hogy segítenek majd a szükséges építési engedélyek beszerzésében, amelyekkel akár szállodát, irodaházat, vagy esetleg bankcentert alakítanának ki a városháza helyén” – olvasható az Index írásában.

A hírportál által bemutatott dokumentum szerint a Beák és Társa Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg az ügylet lebonyolításával. A szerződésben rögzítették: 1 millió 150 ezer euró, azaz több, mint 400 millió forint tanácsadói díj járna az ingatlanközvetítésért a cégnek, amelynek tulajdonosa Beák Attila Endre, aki elismert név az ingatlanközvetítői szakmában és a Magyar Ingatlanszövetség (Maisz) elnökségének is tagja.

Korábban írtuk

Az Index szerint a szerződésben megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. szerepel, amely úgy kínálja eladásra az ingatlant, hogy láthatóan beható ismeretekkel rendelkezik annak paramétereiről, valamint az értékesítéshez az önkormányzatnál meglévő jó kapcsolataira való célozgatással igyekszik megnyerni a majdani befektetőt.

Karácsony tagad

A főpolgármester korábbi Facebook-bejegyzésében azt írta, „sem döntés nem született a Városháza értékesítéséről, de annak érdekében lépéseket sem tett a Fővárosi Önkormányzat, így arra megbízást sem adott. Minden más hazugság”.

Az ügyet ugyanakkor még a baloldali politikusok is komolynak tartják.

– Meg vagyok róla győződve, hogy a főpolgármester nem tehet mást, mint hogy belső vizsgálatot indít. Ha ugyanis csalás miatt feljelentést tesz, ezt alaposan meg kell indokolnia, különben a nyomozó hatóság visszautasítja. Tehát biztos vagyok benne, hogy sokirányú vizsgálódás fog folyni, amit helyesnek is tartok, hiszen akármi is ennek a történetnek a végkifejlete, ez azért egy súlyos ügy – fejtette ki pénteken a Mediaworks-hírcentrumnak Niedermüller Péter erzsébetvárosi DK-s polgármester

Ki az a Berki Zsolt?

A Magyar Nemzet szerint bár a megbízást adó vállalkozás – a Northern Rock Kft. – elnevezése keveseknek csenghet ismerősen, a társaság tulajdonosa, Berki Zsolt neve jó tíz évvel ezelőtt rendszeresen szerepelt a híradásokban. Ő ugyanis 2008 környékén az úgynevezett InfoPark-ügy egyik főszereplője volt.

„A szóban forgó bűnügyi történet egy újbudai ingatlan körül bontakozott ki. Az előzmény az volt, hogy az állami tulajdonban álló InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő, 62 ezer négyzetméter nagyságú terület földhasználati jogát” – írja a Magyar Nemzet.

A lap hozzáteszi, az esetről beszámoló híradások szerint később ebből származott a konfliktus, az állami céget ugyanis a következő esztendőben privatizálták, de a területre nem a vevőt, hanem más céget, nevezetesen a Noveco Investet illette meg a földhasználati jog. A vevő ezt a helyzetet szerette volna megszüntetni, ám a vita hamar a rendőrség asztalára került, ugyanis tanúvallomások szerint a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették.

A Noveco tulajdonosa ekkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték. A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, „az ügy utóbb önbíráskodássá szelídült, az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették” – írja a Magyar Nemzet, amelynek teljes cikke további érdekességekkel ITT olvasható.