Gulyás Gergely jogszabálysértőnek tartja az Országos Választási Bizottság (OVB) kampánycsendet meghosszabbító rendelkezését. A választásról szóló törvény szerint ugyanis a kampánycsend a szavazás előtt egy nappal 0 óra 1 perctől lép életbe és a szavazás befejezéséig tart. Ezt az utóbbi időpontot viszont a köztársasági elnök tűzte ki vasárnap 19.00-ra. Gulyás szerint az helyes döntés volt, hogy a sorban állók szavazhatnak, viszont szánalmasnak tartja azt, hogy egészen 18.55-ig vártak a döntésekkel, és azokat csak 19.15-kor közölte az OVB elnöke, Szigeti Péter a nyilvánossággal. A lap felvetésére, hogy ez a botrány befolyással lehet-e a választások érvényességére, Gulyás határozottan nemmel válaszolt és azt hangoztatta, hogy itt csak az OVB totális alkalmatlansága bizonyosodott be.

A kampánycsend meghosszabbításáról az OVB természetesen este 7 óra előtt döntött – mondták el a Magyar Nemzet Online érdeklődésünkre az OVB-nél. A kampánycsenddel kapcsolatban azt a tájékoztatást kapták, hogy a Szigeti Péter által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakat kell iránymutatónak tekinteni.

A kampánycsend meghosszabbítása ellentétes a törvény szellemével – jelentette ki Kéri László politológus az ATV műsorában vasárnap este. Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt. Vagyis „néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval” – mondta Kéri László.

Továbbra is százak várakoznak arra, hogy leadhassák voksukat a 13. kerületben – értesült az MNO. A lap úgy tudja, a főváros 19. számú választókerületében az igazolással szavazók még mindig négy emelet hosszan állnak a Kassák Lajos Gimnáziumban.

Az MNO megtudta azt is: a várakozó szavazóknak a tűzriadó szirénáját már nem kell hallgatniuk, ám vannak, akik már fekszenek vagy alszanak a három oszlopba szerveződő, kígyózó sor mentén. Elkezdtek ásványvizet osztani a gimnáziumban, ám hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a több száz embernek néhány liter vizet és körülbelül 15 poharat osztottak ki. Az igazolással szavazók voksait egyébként 10 delegált dolgozza fel.

Korábban Szigeti Péter bejelentette: kitolódik a kampánycsend intézménye. Az Országos Választási Bizottság elnöke elmondta: „egy-másfél órát” kell még várakozni arra a 2-3 szavazókörre, ahol még folyik a szavazás. Szigeti ennek kapcsán azt mondta: kitolódik a kampánycsend, és ezért exit poll eredményeket sem lehet közzétenni.

Aválasztások után a Fidesz arra kéri majd a választási bizottság vezetőjét, hogy mondjon le – jelentette be Kósa Lajos.

(MNO)