Fotó: MSZP Facebook-oldala (képernyőfotó)
Hirdetés

„Szerintem vedd le, mert visszaüt”írta hozzászólásában Korózs Lajos Facebook-posztja alá Ceglédi Zoltán, Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselőjének tanácsadója. Korózs hallgatott a tanácsra, és le is törölte gyorsan azt a grafikont, amely azt hivatott bizonyítani, hogy Magyarországon a COVID-19 a vezető halálokok között van.

A Mandiner szerint valaki önmagában azzal, ha végzett szociológus létére, mi több, a Magyar Szociológiai Társaság és a Politikatudományi Társaság tagjaként nem tud statisztikai adatokat értelmezni, vagy alapvető módszertani hibákat nem ismer fel, „békeidőben” nem feltétlenül okozna helyrehozhatatlan károkat. Még akkor sem, ha a tudomány világának egyik alapvetéseként szolgáló objektivitást érthető politikai okokból félreteszi, és ennek saját vágyvezérelt gondolkodása, és nem feltétlenül tudatlansága az oka.

Azonban egy világjárvány közepén „teljesen elfogadhatatlan, hogy egy ilyen felelőtlen ember vezesse a parlament egészségüggyel foglalkozó bizottságát” – idézi a portál Kocsis Mátét. A Fidesz frakcióvezetője arra is felszólította a baloldali pártokat, hogy hívják vissza Korózst, és jelöljenek valaki mást a helyére. A politikussal már korábban is előfordult, hogy az erős szavakat részesítette előnyben, olykor ugyancsak kellő megalapozottság nélkül; a rokkantság felülvizsgálatával kapcsolatos 2012-es lépést az auschwitzi koncentrációs tábor hírhedten kegyetlen náci orvosáról „Mengele-tervnek” nevezte el, ami még a Mazsihisznél is kiverte a biztosítékot, nekiment az akkor még az MSZP-vel ellentétes oldalon álló Jobbiknak, a pártnak tulajdonítva egy mikroblogger által készített horogkeresztes plakátot, később pedig nem csak a kormányt, hanem az egész magyar társadalmat is hasonlította már a náci Németországéhoz.

Nem volt olyan régen, amikor Korózs ugyancsak a koronavírus-járvány kapcsán futott bele hasonló hibába, mint most ezzel a – minimum szakmaiatlan – statisztikai kimutatással tette. Emlékezetes: a politikus júniusban ugyancsak a forrás ellenőrzése nélkül, széles körben terjesztette egy magát mentősnek kiadó nő állításait arról, hogy a kórházakból hazarendelt betegek közül tízből kilenc meghal. A videót ráadásul az Országos Mentőszolgálat épülete és autói előtt forgatták, erősítve a nő állításainak legitimitását, és felháborítva az első járványhullámban is erejükön felül teljesítő egészségügyi személyzetet.

Korózs Lajos saját pártján belül is megosztó. Az erről szóló folytatás a Mandineren olvasható.

Korábban írtuk