Hirdetés

Brenner Koloman (Jobbik) azt mondta: a Jobbiknak – amely Jobbik Magyarországért Mozgalomról Jobbik -Konzervatívokra változtatta nevét szombati budapesti kongresszusán – „kell kivezetni a jobboldalt a fideszes egypárti túlhatalom egyiptomi fogságából”. Hangsúlyozta, a jobboldaliság a 21. században nem jelentheti azt, amit jelenleg a fideszes kormány képvisel: „oroszpártiságot és nyegleséget”.

Azzal vádolta a kormányoldalt, hogy „sztálini béketábort ajnározó retorikát” folytat, amely „aljas és cinikus módon” felhasználja a mindenkiben meglévő természetes békevágyat. Szerinte eközben a kormány „1956. november 4-nek a békéjére”, az „akasztófák békéjére” gondol.

Ezzel szemben a Jobbik „magasra emeli” 1956. október 23-ának lyukas zászlaját és a polgári Magyarország eszméjét, várva mindenkit, aki elutasítja a szélsőségeket.

Korábban írtuk

Arra figyelmeztetett: a jövő májusi európai parlamenti választáson minden egyes leadott szavazat a Fideszre azt jelenti, hogy egyre nő az esélye annak, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kivezeti Magyarországot az Európai Unióból.

„Az ízléstelenségnek is van határa” – reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára, emlékeztetve arra, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik jelenlegi elnöke volt az, aki egy parlamenti felszólalásában a zsidó származású képviselőket listázta volna. Pont erre az emberre használ egy ilyen ószövetségi hasonlatot, (…) pont ő lesz az új Mózes? – tette fel a kérdést.

Azt is hangsúlyozta: Pongrácz Gergely, 1956-os hős még életében elhatárolódott a Jobbiktól, mert a párt a forradalom leverőinek örököseihez kötötte önmagát, testvére pedig felháborodásának adott hangot, amiért Jobbik álságos, megtévesztő módon Pongrácz Gergelyre hivatkozott a párt kongresszusán.

Az államtitkár a Jobbik névváltoztatását úgy kommentálta: ez valójában nem a megújulást, hanem a párt elvtelenségét szimbolizálja. Arra is emlékeztetett: a Jobbik volt az egyetlen párt, amely uniós zászlót égetett, most pedig azzal vádolja a Fideszt, hogy nem hű Európához.

A polgári értékrendet nem a Jobbik képviseli, hanem a Fidesz-KDNP pártszövetség – jelentette ki.