Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt (archív)
Hirdetés

Brenner Koloman (Jobbik) azt bírálta, hogy a hétvégi uniós csúcs előtt Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök nem hívta össze az úgynevezett konzultációs testületeket, amelyeken a kormányfő hagyományosan beszámol a kormány tervezett álláspontjáról.

A felszólaló azt mondta, hogy a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről szóló határozati javaslat kizárólag asztalcsapkodásra jó, nem pedig egy olyan „új kiegyezésre, amire az Európai Uniónak szüksége volna. A határozati javaslat veszélyezteti a magyar polgárok EU-s pénzét – tette hozzá.

Feltette a kérdést, hogy a kormány miért fél a jogállamisági kritériumrendszer elfogadásától.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában a magyar parlamentarizmus szép gesztusának nevezte, hogy a kormány az uniós tárgyalásokon a parlament által megjelölt stratégiához és állásponthoz tartja magát.

Korábban írtuk

Angela Merkel német kancellár azt mondta, hogy Magyarország jól használta fel a strukturális és kohéziós alapokat – emlékeztetett. Igazságtalan, hogy ezt követően Brüsszelben olyan költségvetésre tesznek javaslatot, ami a forrásokat jól felhasználó országokat bünteti, a rosszul felhasználókat pedig jutalmazza – fogalmazott.

A jogállamiság értéke fontos dolog, de az uniós javaslatnak ez a része egy ”politikai pallos„, amit a jobboldali, keresztény kormányok ellen használnak – jelentette ki. Mi köze van a jogállamiságnak ahhoz, hogy mi van a magyar tankönyvekben, miért kell abba belekötni, hogy a kormány szerint a család egy alkotmányos érték – kérdezte az államtitkár. Itt van egy olyan pillanat, amikor ennek megálljt lehet parancsolni – szögezte le.