A magyar ingatlanszakma elismerése, hogy az EPF teljes vezetősége, és 4 további európai szakmai szervezet (az UEPC, az ELO, az UEHHA, és a TEGOVA) elfogadva a MIT meghívását, az elnökségi ülés másnapján, részt vesz a MIT és a BKIK által megrendezett szakmai kerekasztalon.

A rendezvényen, olyan neves szakemberek tartanak előadásokat, mint John Frederiksen, az EPF és a Danish Property Federation elnöke, Michael MacBrien, az EPF vezérigazgatója, Prof dr Aart Hojdik, az EPF Enegiatánácsának elnöke, Hollnad Szövetség elnöke, Roger Messenger, a TEGoVA (az értékbecslő szövetségek európai csoportjának) elnöke, valamint Rodolphe de Looz, az UEHHA (az európai történelmi otthonok szövetségének) ügyvezető elnöke. A meghívott nyugat-európai országok szövetségeinek vezetői, a hazai tevékenységeik ismetetésével bemutatják, illetve közösen keresik az ingatalan iparág hazai és kelet európai partnereikkel a legfontosabb ingatlan iparági témák felvetésén keresztül, miként valósítható meg egy összeurópai egy hatékony szakmai érdekképviselet az ingatlan iparági ügyekben, mert ez európa jövőjének legfontosabbkérdése a XXI. szátzadban.

A magyar fél részéről, Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium), illetve Dr. Kiss Zoltán a BKIK Alelnöke, nyitja meg a kerekasztal megbeszélést.

A delegációt a tervek szerint fogadja Bencsik János Államtitkár úr, amely megbeszélésnek, az ingatlanszakma hazai szerveződése, és a megújuló energiák építőipari hasznosítása lesz a témája.

A szakmai kerekasztalon, úgy az európai, mint a magyar ingatlanszakma számára fontos kérdések kerülnek napirendre:

– Miként formálja az EU politikája az ingatlan iparágat és hogyan formálja az iparág a politikát?

– Az értékbecslés, mint a válság középpontja, valamint kivezető út iránymutatója- Hogyan tudják az Európai Értékbecslési Standardok, valamint elismert európai értékbecslők elősegíteni a biztonságos ingatlanbefektetéseket?

– A nemzeti ingatlanos szövetségek és egyedi cégek maximális hatása az Europai Unios jogalkotási folyamatra, együttműködve az EPF-el

– Az Európai törvénykezés hatásai a történelmi otthonokra

– Az európai roma stratégia ingatlan iparági vetületei

– Innovatív magyar találmányok és alkalmazásuk az építőiparban

A fentieken belül,

– a válság és az értékek viszonya,

– a kumulatív adó elemek jelenléte a piaci árakban,

– az energiatakarékos és környezettudatos projekt koncepciók Uniós normák szerinti létrehozása,

– az ingatlan szakmai szervezetek Unión kívüli területeken történő létrehozása és munkájának segítése, elsősorban a Nyugat Balkán területén,

– a Duna Stratégia programmal és a Kamarákkal történő együttműködés lehetőségei,

mint kiemelt témák kerülnek megvitatásra a Magyar Ingatlan Tanács és partnerei által szervezett budapesti találkozón.

Miután a jelenlegi európai és magyarországi gazdasági helyzetben, a válságkezelés egyik jelentős eleme lehet az ingatlanszakma – elsősorban az építőiparban létrejövő új munkahelyek megteremtésében játszott szerepén keresztül – ezért igen fontos lehet számunkra, a nemzetközi tapasztalatok és vélemények átvétele, beépítése a hazai gazdaságfejlesztési stratégiába. A rendezvény ehhez kíván a maga eszközeivel hozzájárulni.

Ez a találkozó, a rendezők reményei szerint utat nyit az ingatlan iparág szereplőinek, ahhoz is, hogy a személyes párbeszéddel szorosabbra fűzzék munkakapcsolataikat Uniós kollégáikkal és néhány hazai projekt felvillantásával helyzetképet, adjanak hazai munkájukról és szakmai terveikről.

A Kerekasztal megbeszélés részletes programja, az előadók és további információk elérhetők a www.bres2011.com honlapon. Bármilyen kérdés esetében kérem, keressenek bizalommal.