Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

Hétköznap kora délután a 77-es főúton, Veszprém megyében haladunk Tótvázsony, a festői szépségű Balaton-felvidéki falu irányába, az út két oldalán elterülő, szépen megmunkált földterületek között. Ahogy a kijárási korlátozás rendelkezései­ből következik, a község cukrászdájának terasza üresen árválkodik, és nem nyitott ki a közeli Kiskakas Vendéglő sem. A csendet csak a madarak csicsergése és a falusi kutyák ugatása töri meg. A község lakói közül többen is a kertben dolgoznak, de az utcákon csak egy-két emberrel találkozunk, ők is arcmaszkot viselnek.

Utunkat a Balaton-part felé, a pár száz lelkes Pécsely és Vászoly érintésével folytatjuk. A települések teljesen kihaltak, úgy tűnik, a mostaninál talán még a római korban is nagyobb nyüzsgés lehetett ezen a vidéken. A Tihanyi-félsziget tövében, dombok ölelésében fekvő Aszófő templomtornya már messziről jelzi a falu közelségét, ám a templomkertben elhelyezett padokat szalagkorlát zárja el a hívők elől, néptelenül kanyarognak a házak felé a romantikus kis utcák.

Békeidőkben a Balaton-felvidék egyik legkedveltebb turisztikai célpontja a Tihanyi Bencés Apátság. A bejáratnál Ne érintsd meg a rácsot! felirat fogad. A környező vendéglátók néhány kivételtől eltekintve nem üzemelnek, a nyitva tartók kizárólag elvitelre készítenek ételt, de üdítőt és kávét is. Tihany polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében arra kérte a túrázni vágyókat, hogy vegyék komolyan a tihanyiak egészségét, ezért inkább saját lakóhelyük környékén sétáljanak. Tósoki Imre április 7-étől ideig­lenesen lezáratta a falu központjában található parkolókat, mert más településvezetőkhöz hasonlóan, akik szintén korlátozó intézkedéseket vezettek be, ő is tart a kirándulók hétvégi áradatától.

Elhagyatott a Balaton-part legrégebbi és egyik legnépszerűbb üdülőhelye, Balatonfüred is. Még a Tagore sétány nevezetességei, a Halász és Révész bronzszobrok is arcmaszkot viselnek, közöttük Maradj otthon! molinót húz feszesre a hullámokat korbácsoló szél. A balatonfürediek komolyan veszik a korlátozásokat, a sugárzó napsütés ellenére a hajókikötőben jórészt csak építőmunkásokat látni. A járványra való tekintettel most mi sem simogatjuk meg a szobrok fényes csizmáját, ami a helyi hiedelem szerint a visszatérés záloga lenne, így csak lélekben búcsúzunk a magyar tengertől.