Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki a hajléktalanokkal szembeni bánásmód kapcsán Magyarországon bekövetkezett alkotmányos és jogi fejleményekkel kapcsolatban, és továbbra is elkötelezett az unió alapvető értékeinek megőrzése és fenntartása mellett – hangsúlyozta Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos szerdán.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI

Az uniós biztos Ujhelyi István (MSZP) európai parlamenti képviselő e témában írt levelére válaszolva utalt arra: az Európai Bizottság elismeri, hogy a hajléktalanság és a lakhatásból való kirekesztettség elleni küzdelem elsősorban a tagállamok felelőssége. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a tagállamok együttesen hirdették meg a szociális jogok európai pillérét. Ezáltal kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat biztosítanak a hajléktalanok számára társadalmi befogadásuk elősegítése érdekében.

Emlékeztetett arra is,  hogy  több uniós pénzügyi eszköz is rendelkezésre áll a kiszolgáltatott helyzetben lévők munkaerőpiacra történő visszailleszkedését és a megfelelő, megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést elősegítő fellépések és projektek finanszírozására. Ilyen eszközök például az európai strukturális és beruházási alapok, a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap, valamint a leginkább rászorulókat támogató európai segítségnyújtási alap, amely anyagi segítséget és támogatási szolgáltatásokat is nyújt – közölte az uniós biztos.