A szervezet a borsonline.hu szombaton megjelent cikkére reagált, amely azt írta, „a brüsszeli szóvivő letagadta a vakcinaszerződéseket. Azt állította, hogy nem Brüsszel szerződött, hanem a tagállamok.” A lap szerint a szerződéseket érzékeny (sensitive) minősítéssel látták el, „mintha titkolni akarnának valamit”.

Hirdetés

Az Európai Bizottság az uniós tagállamok megbízásából és egyetértésükkel kötött előzetes megállapodásokat koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésére hat vakcinagyártóval – írta az EU-képviselet.

Ezek a megállapodások a közös oltóanyag-beszerzés alapvető feltételeit szabják meg. A tagállamok bármelyike dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a megállapodásban, de egyik sem élt a lehetőséggel – közölték.

Azt írták: az uniós szintű előzetes beszerzési megállapodások alapján a tagállamok egyénileg kötik meg a konkrét megrendelési szerződéseket a gyártócégekkel. Az adott államra vonatkozó gyakorlati szállítási és mennyiségi feltételeket ezek a szerződések tartalmazzák.

„A brüsszeli szóvivő letagadta a vakcinaszerződéseket. Azt állította, hogy nem Brüsszel szerződött, hanem a tagállamok. Ómolnár Miklós megszerezte a szerződéseket és lebuktatta Brüsszelt” – írta szombaton a Bors.

Az újságíró a négy vakcinagyártóval, a Pfizerrel, a Modernával, a Sanofival és a Janssennel kötött EU-szerződéseket be is mutatta a nyilvánosságnak új YouTube-csatornáján.

Múlt héten az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker azt mondta: „a vakcinákat az uniós tagállamok rendelték meg az oltóanyaggyártó cégektől, a bizottság nem játszott szerepet a megrendelésekben”.

Magyarán – írja a Bors –, azt mondta, hogy nem az Európai Bizottság szerződött a vakcinagyártókkal.

Ómolnár Miklós azonban a megszerzett és bemutatott dokumentumok alapján azt mondja: az Európai Unió kötötte a szerződéseket, konkrétan az egészségügyi biztos, Sztella Kiriakídisz neve található a videóban is bemutatott dokumentumokon.

Korábban írtuk

Ezekről a tagállami megrendelésekről beszélt az Európai Bizottság szóvivője a testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, amikor azt mondta, hogy nem az uniós bizottság, hanem a tagállamok kötik meg a szerződéseket. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szerint ez „nem mond ellen az Európai Bizottság által aláírt előzetes beszerzési megállapodások létezésének”.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Bizottság az általa kötött uniós keretmegállapodásokra vonatkozó átláthatóság híve, a dokumentumok nyilvánosságra hozatala azonban nem rajta múlik. A szerződéses feltételek bizalmas kezelését a vakcinagyártók kötötték ki üzleti érdekeikre hivatkozva – írták.

„Ezért jogilag csak szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges a megállapodásokat nyilvánosságra hozni. Ennek fényében az Európai Bizottság kapcsolatban van a vállalatokkal, (…) hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság„ – áll a közleményben.

Az uniós bizottság a szerződések közül hármat – AstraZeneca, CureVac, Sanofi-GSK – már nyilvánosságra hozott az érintett cégek egyetértésével, bizonyos bizalmas üzleti adatok kitakarásával – írták.

Az Európai Bizottság eddig a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), az AstraZeneca (400 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalattal írt alá szerződést vakcinabeszerzésről.