A magyar baloldal újra bebizonyította, hogy ideológiákat és illúziókat kerget, és nem képes reálisan gondolkodni még akkor sem, amikor Európa energiaválságban van a brüsszeli szankciók és a szomszédunkban zajló háború miatt, miközben számos országban elszabadult a háborús infláció, az üzemanyagok és az élelmiszerek ára. Karácsony Gergely ahelyett, hogy a jelenlegi problémák megoldásán munkálkodna, inkább a brüsszeli direktívát követve a globális felmelegedéssel riogatva próbálja meg elérni, hogy az emberek ne fűtsenek télen, nyáron pedig ne használják a klímát – olvasható az Origo cikkében. A főpolgármester Facebook-oldalán közölte: megtartották az első Energiacsúcsot a Városházán.

A főváros felgyorsítja az energiatakarékossági beruházásait

A főváros felgyorsítja az energiatakarékossági beruházásait, és 2030-ig eléri, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek – közölte a főpolgármester a közösségi oldalán hétfőn.

Hirdetés

Karácsony Gergely a Városházán első alkalommal megtartott Energiacsúcs után írt bejegyzésében kiemelte: az energiaválság, a száguldó energiaárak a hétköznapok realitása.

Hozzátette, Európa, Magyarország és Budapest nem függhet tovább az orosz gáztól, ennek érdekében fel kell pörgetni az energiatakarékossági és a megújulóenergia-termelési beruházásokat.

Megjegyezte: az elmúlt évtizedben Magyarországon elmaradtak a szükséges zöld és fenntarthatósági beruházások, így a klímaválsággal is nehezebb megküzdeni, pedig Budapesten az európai nagyvárosok között a második legnagyobb mértékben nőtt az átlaghőmérséklet 50 év alatt; immár 4 fokkal magasabb az átlaghőmérséklet, mint fél évszázada.

A fővárosi intézményeket legfeljebb 25 fokig hűtik

A főpolgármester hozzátette, ezért az Energiacsúcson több javaslatot is tettek, így azt, hogy felgyorsítják a köz- és díszkivilágítás korszerűsítését, és az utóbbit két órával rövidítik, így a nyári időszakban este 11 óráig lesz díszkivilágítás Budapesten.

Közölte: folytatják a fővárosi intézmények energiakorszerűsítését, gyors intézkedésként a nyári hónapokban legfeljebb 25 fokig hűtik, a téli hónapokban legfeljebb 20 fokig fűtik az épületeket. Emellett folytatják a kevesebb energia- és üzemanyag-felhasználást célzó közlekedési beruházásokat és járműcserét.

„Meghirdetjük a Fővárosi Önkormányzat energiafüggetlenségét. Talán ambiciózusnak hangzik, de nagyon is megvalósítható, képesek és készek vagyunk arra, hogy 2030-ra elérjük, hogy a budapesti közművek az általuk termelt energiából működjenek. A fővárosi közművek energiaellátása így nem függene sem Oroszországtól, sem a mindenkori kormánytól, sem az energiacégektől”

– tette hozzá. Karácsony Gergely megjegyezte: ehhez szükség van az európai uniós forrásokra, és a kormány partnerségére is.

„Budapest kész és képes arra, hogy európai kapcsolatrendszerét, európai lobbierejét használja a források megszerzése érdekében”

– írta Karácsony Gergely.

Korábban írtuk