„Az oktatás és a képzés tagállami hatáskörbe tartoznak, az EU-országok saját hatáskörükben dönthetnek a harmadik országokkal e területeken való együttműködésről, valamint azok leányintézményeinek és campusainak létesítéséről” – így reagált a Magyar Nemzetnek az Európai Bizottság arra a kérdésre, hogy a brüsszeli testület figyelemmel kíséri-e a kínai Fudan Egyetem leendő budapesti campusának ügyét.

Hirdetés

Ismert, a világ egyik legrangosabb egyetemének tartott oktatási intézmény érkezése nem csak a hazai közéletben generált vitát, de Brüsszelbe is eljutott a Momentum európai parlamenti képviselője, Cseh Katalin révén. A politikus pár napja a Facebook-oldalán jelentette be, hogy az ügy margóján kérdésekkel fordult Josep Borrellhez, az EU kül- és biztonságpolitikai képviselőjéhez.

„Tervezi-e az Európai Bizottság, hogy iránymutatást ad ki a tagállamok számára azzal kapcsolatban, hogy miként küzdhetnek a harmadik országokból érkező, esetleges befolyásolási kísérleteket szemben? Tervezi-e az Európai Bizottság a harmadik országból érkező szervezetek és intézmények nyomon követését olyan szempontból, hogy ezek a szervezetek, intézmények veszélyeztetik-e az EU külpolitikai célkitűzéseit?”

– hangzottak Cseh Katalin kérdései, aki levelében arra kérte Borrell főképviselőt: adjon tájékoztatást arról, hogyan próbálja kezelni az Európai Bizottság azt a helyzetet, „amikor az intézmény küldő országáról tudni lehet, hogy az európai demokráciák gyengítésére törekszik”.

Az Európai Bizottság a Magyar Nemzet érdeklődésére

nem tudta megerősíteni, hogy az uniós külügyér válaszolni fog a Momentum EP-képviselőjének. Mint közölték, nem tudják véleményezni a levelet és annak tartalmát, mert az nincs a birtokukban, nem kapták meg.

Korábban írtuk


Emlékezetes, a magyar baloldali képviselők oktatáspolitikai kérdésekben a közelmúltban több alkalommal is az EU-hoz fordultak. A Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselői még tavaly ősszel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltásával kapcsolatosan írtak levelet Mariya Gabrielnek, az uniós bizottság innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős tagjának, arra szólítva fel a testületet, hogy az „nem hallgathat” SZFE-ügyben.

Az Európai Bizottság akkor is közölte, hogy az oktatás és kultúra területén nincs kompetenciája,

noha az Alapjogi Charta lefekteti a kutatás és művészet szabadságát.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.