A Fidesz szerint az Európai Parlament (EP) nyomást akar gyakorolni a magyar igazságszolgáltatásra, és egy terrorista kiszabadítására akarja rávenni Magyarországot.


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: tavaly novemberben a Szegedi Törvényszék terrorcselekmény és határzár tiltott átlépésének bűntette miatt tíz év fegyházra ítélte és kiutasította Magyarországról Ahmed H. Cipruson élő szír állampolgárt. Az ügyben a másodfokú tárgyalás június 15-én lesz a Szegedi Ítélőtáblán.
    
A kormánypárti politikus szerint az EP a Magyarországot elítélő közelmúltbeli határozatában „minden gondolkodás nélkül” elfogadta az Amnesty International megállapítását a röszkei határátkelőnél 2015-ben történtekről, miszerint – idézte – „a terrorcselekmény pontosan meg nem határozott tárgyak eldobásában merült ki”, Ahmed. H pedig megafonon keresztül igyekezett lecsillapítani a tömeget.
    
Budai Gyula közölte: a videofelvételeken ezzel szemben az látszik, hogy a szír férfi a határzár áttörésére biztatott.
    
A brüsszeli bürokraták ahelyett, hogy azzal foglalkoznánk, hány útlevelet találtak Ahmed H.-nál az elfogásakor, inkább Magyarországot marasztalják el, az erről szóló határozatban pedig lényegében szabadlábra helyeztetnék a terrorcselekmény miatt elítélt férfit – fogalmazott a képviselő. Megjegyezte, hogy a szír állampolgárnál hét útlevelet találtak, köztük egy ciprusit.
    
Azt is mondta, hogy Ahmed H. egy olyan iszlám csoportnak volt tagja, amelyet terroristaszervezetek fedőszervezetként szoktak használni.
    
A „Soros György által pénzelt” Amnesty Internationalre kitérve a politikus hozzátette: a szervezet kampányt indított az elítélt szabadon bocsátásáért.
    
„Nem véletlen, hogy Soros György Brüsszelben lobbizott, és ennek eredményeképpen megszületett a Magyarországot elmarasztaló határozat” – mondta.
    
Budai Gyula úgy összegzett: a manchesteri és a londoni terrortámadás fényében még inkább felháborítónak tartják, hogy a brüsszeli bürokraták „terroristákat vesznek pártfogásukba”, „biztatást adva” ezzel terrorszervezeteknek.

MTI