Gyurcsány Ferenc már 2014-ben hülyeségnek nevezte a családokat védő intézkedést, a rezsicsökkentést, míg Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje a 2022-es választási kampányban folyamatosan támadta azt. Nem meglepő módon a Momentum Mozgalom is eltörölné a rezsicsökkentést, szerintük ugyanis az intézkedés mellőzi a piaci logikát – ismerteti cikkében az Origo.

Hirdetés

Márki-Zay szerint könnyű megadni a rezsicsökkentést

Márki-Zay Péter szerint az a baj a rezsicsökkentéssel, hogy nagyon könnyű megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni.

„Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni. (…) A rezsicsökkentés kivezetéséről se beszélünk, hiszen egyszer megadta ezt az Orbán-kormány valakinek, akkor ebből nagyon nehéz kimászni. De ennek iszonyatosan tovagyűrűző káros hatása van a környezetvédelemre is. Az igazságosság szempontjából is. (…) Éppen, hogy az árakon keresztül tudunk ösztönzőket képviselni”

– mondta a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje 2021 októberében.

2022 márciusi élő Facebook-bejelentkezésében pedig úgy fogalmazott, „nyilvánvalóan az Európai Unióban sehol máshol nincs sem rezsicsökkentés, sem hatósági benzinár és mégis boldogabb, fejlődőbb, gazdagabb országok.”

A bukott baloldali politikus arról is beszélt még tavaly októberben, hogy „ahhoz, hogy fenntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést és azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra. (…) A végén mindent a fogyasztó fizet, olyan nincs, hogy nem a fogyasztó fizeti meg, hogy nem az ember fizeti meg.”

Korábban egy Facebook-posztban is elszólta magát, hogy szerinte hogyan kellene eltörölni a rezsicsökkentést.

„A Fidesz rezsicsökkentése fenntarthatatlan. Amikor a világpiaci árak alacsonyabbak voltak, mint befagyasztott rezsi, akkor a különbözetet nem adták oda a fogyasztóknak. Most, amikor a piaci árak magasabbak, akkor a különbözetet a magyar állampolgárok fogják megfizetni, hiszen a kormány veszteségessé teszi azokat a közműcégeket, amelyeket adófizetők pénzéből kell majd megmenteni – ezt tették a víziközmű-cégekkel is. A valódi rezsicsökkentés a meg nem termelt, el nem fogyasztott energia, amely fenntartható és nem terheli az adófizetőket sem”

– fogalmazott a baloldali politikus.

Márki-Zay Péter tavaly januárban adott interjút a Népszavának, ahol arra a kérdésre, miszerint azt vállalja-e, hogy a világpiactól függetlenül kormányzásuk alatt nem növelik kétszeresére az áram és háromszorosára a gázdíjakat, azt válaszolta, hogy mi azt vállaljuk, hogy ha a világpiaci ár megengedi, akár csökkentjük is az energiaárakat.

Gyurcsány Ferenc hülyeségnek nevezte a rezsicsökkentést

Az Origo cikkében arra is emlékeztet, Gyurcsány Ferenc 2014-ben arra az újságírói kérdésre, hogy a rezsicsökkentésről például mi lesz a közös álláspont, azt válaszolta, hogy az egy hülyeség.

Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök szerint a rezsicsökkentés nem működik egy jól működő gazdaságban, mert nincs mögötte haszon. Gyurcsány Ferenc 2014 márciusában azt is mondta, április végén adott lesz egy ár, a kérdés az lesz, tovább lehet-e vinni a rezsicsökkentést. Erről kell megállapodnunk majd, ha kormányra kerülve alaposan megvizsgáltuk a helyzetet.

Több baloldali párt is eltörölné a rezsicsökkentést

A momentumos Tompos Márton szerint a rezsicsökkentés mellőzött minden piaci logikát. 2021 szeptemberében azt hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés egy politikai termék volt, ami a szocialista időket idézte és teljesen mellőzött minden piaci logikát. Rezsicsökkentés helyett mi évi 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését tűztük ki célul. 

„Egyébként én azt gondolom, hogy a későbbiekben a kormány is rá fog majd arra mindenképpen szorulni, hogy valami jelentős módosításokat hajtson végre, mert ez a fajta rezsicsökkentés a továbbiakban nem tartható, az teljesen egyértelmű, és teljesen nyilvánvaló. Tehát a benzinárat föl kell emelni, nyilván a hatósági árakat is, és ha ezeket fölemeli, akkor ez egy magasabb inflációt fog mindenképpen okozni”

– minderről Mellár Tamás párbeszédes képviselő beszélt még 2022. április 12-én.

A dollárbaloldal összejátszik Brüsszellel

Az Origo cikkében arra is emlékeztet, hogy az Európai Bizottság bemutatta az európai szemeszter tavaszi csomagját, emellett pedig ajánlásokat fogalmazott meg a tagállamoknak.

A Magyarországra vonatkozó részben azt követelték, hogy a kormány számolja fel a rezsicsökkentést, az ebből befolyt összeget pedig az államháztartási hiány csökkentésére használja fel hazánk.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos részletesebben is elmondta, hogy pontosan mikorra várják az energiatámogatási intézkedések kivezetését. Gentiloni arra szólította fel a tagállamokat, hogy 2023 végéig számolják fel a hatályban lévő intézkedéseket. Amennyiben mégis ilyen intézkedésekre van szükség, az csak a cégekre és a kiszolgáltatott háztartásokra vonatkozhat.

Vagyis Brüsszel újabb támadást intézett Magyarország ellen, már a sokadik fronton.

A további részletekről az Origo cikkében olvashatnak.

Korábban írtuk