Hirdetés

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy az MCC-nek nem titkolt célja a magyar tehetségek gondozása, így különösen sokat jelent az intézménynek, hogy minden évben ennyi tehetséges magyar fiatal tud egy helyen összegyűlni.

Hozzátette: nem számít, hogy a tehetség honnan jön, csak az számít, mire képes és mit tud kihozni a diák magából. Véleménye szerint ezen múlik, hogy mit hagyunk örökül a világnak. Orbán Balázs szerint Magyarország lassan, de biztosan tudásnagyhatalommá nőtte ki magát, amelyben nagy szerepet vállal az MCC.

Szalai Zoltán az évnyitón bejelentette, az MCC idén októberben új központot hoz létre Brüsszelben.

A főigazgató kiemelte, amellett, hogy a belgiumi központ konferenciáknak, könyvbemutatóknak is otthon ad majd, a jövőben az MCC-s diákok rendszeresen járhatnak tanulmányutakra. Ez támogathatja a fiatalokat abban, hogy jobban megismerjék az európai politikai és gazdasági folyamatokat.

A főigazgató az elkövetkező időszak izgalmas programjait is ismertette, amelyek közül kiemelkedő fontosságú a szeptember végén tartandó MCC Budapest Summit nemzetközi konferencia, amelyen az orosz-ukrán háború gazdasági következményei lesznek a középpontban.

Korábban írtuk

A tanévnyitón többek között elhangzott, hogy az MCC minden évben, így az új tanévben is új műhelyekkel és szakemberekkel gazdagodik. Ősztől a Visiting Fellowship Program keretében 15 külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát, közülük Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató, a Columbia Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja; Peter Boghossian világhírű amerikai filozófus; Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófus, filozófiai antropológus; és John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa Parlament korábbi munkatársa külön köszöntötte a diákokat.

Ács Zoltán beszédében a nemzeti identitás fontosságát hangsúlyozta, amelyet saját életéből hozott példákkal támasztott alá, továbbá kifejtette véleményét a digitális forradalom hatásairól is, amely szerinte alapjaiban változtatta meg a világot. Peter Boghossian és Csepregi Gábor a kritikus gondolkozásra ösztönözte a diákokat, míg John Laughland a háború okozta gazdasági és politikai nehézségekről beszélt.

Az idei évben az MCC-ben rekordszámú, csaknem hatezer hallgatóval indult meg a tanév 24 képzési helyszínen. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) Kárpát-medence-szerte 23 városban mintegy 1500 diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban (KP) 15 központban 3700, az Egyetemi Programban (EP) pedig 7 központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti Programok. A tehetséggondozó intézmény célja 35 helyszínen 10 000 diák oktatása, nevelése.