Budai Gyula elmondta, 2010. január 7-én bejelentést tett a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál egy 303 hektáros erdő értékesítésével kapcsolatban, miután levelet kapott attól, aki eladta ezt a földterületet. A levélíró beszámolt arról, hogy 2004-ben kötött szerződést a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel (NFA), a tulajdonában levő 303 hektár erdőt adta el 105 millió forintért, de 5 millió forintot kellett fizetnie Benedek Fülöp részére, amit Nagy Bélán keresztül meg is tett. Budai felidézte: ebben az időben Benedek Fülöp szakállamtitkárként a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) dolgozott, ő felügyelte az NFA-t, a levélben szereplő Nagy Béla pedig a Kunsági Erdészeti és Faipari Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese. Ebben az időben az FVM felügyelete alá tartozott az állami erdők, illetve a magánerdők értékesítése is.

Budai Gyula a bejelentés alapján ismertette: az NFA 2004 december 9-én 105 millió forintot utalt át az idős hölgy számlájára. Ez bankszámla-kivonattal is igazolható, amelyet Budai Gyula megkapott. A vételár megérkezését követően a bejelentő 5 millió forintot vett ki a számlájáról. Ezt az összeget pedig a bejelentő fia átadta Nagy Bélának, aki ezt Benedek Fülöpnek továbbította. A bejelentés alapján a kecskeméti nyomozó ügyészség befolyással való üzérkedés bűntette miatt rendelt el nyomozást. A politikus megjegyezte: az erdőt értékesítő személy is bűncselekményt követett el, passzív vesztegető, de ha feltárja a bűncselekmény elkövetését, akkor mentesül a felelősségre vonás alól.

A Magosz szövetségi igazgatója szerint a történet lényege, hogy az NFA azoktól a magánszemélyektől vásárolta meg az erdőt, azok élveztek elsőbbséget, akik a vételár egy részét visszajutatták azoknak a személyeknek, akik ezekben az ügyekben döntésre jogosultak, ez a személy pedig nem volt más, mint Benedek Fülöp. Ebben az időszakban a szocialisták ezeket az ügyleteket így rendezték, mindennek meg volt az ára – fogalmazott.

Budai Gyula aláhúzta: Benedek Fülöpnek ez a sokadik olyan ügye, amely napvilágra került. Emlékeztetett a pákozdi földügyletre, ahol nem jogerősen elítélték az egykori szakállamtitkárt, folyik a nyomozás egy vadásztársasággal kapcsolatos okirathamisítás miatt, Benedek Fülöp érintett a sukorói ingatlanpanamában, illetve nyomozás folyik vesztegetés, jogosulatlan gépkocsihasználat, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében is.

A szocialisták elmúlt nyolc éve semmi másról nem szólt, mint a kenőpénzek átadásáról-átvételéről. A korrupció melegágya volt az elmúlt nyolc év – szögezte le Budai Gyula.

(fidesz.hu)