Teljesen egyértelmű, hogy Dobrev Klára nem mond igazat – így reagált az Echo TV Napi aktuális című műsorában Budai Gyula Dobrev Klára Facebook-bejegyzésére, amiben arról írt, hogy a saját pénzéből adott kölcsönt „pár bajba jutott rokonnak, közeli ismerősnek” és a DK-nak. A Fidesz jogi szakpolitikusa felidézte: Gyurcsány Ferenc tavaly ősszel egy interjúban elmondta: ő kérte meg Dobrev Klárát, hogy adjon kölcsön Czeglédynek, mert nem tudja kifizetni a Human Operator Zrt. által megkárosított diákokat.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Budai Gyula emlékeztetett: a diákok nem lettek kifizetve, a pénz nincs meg, a három kölcsönből egy visszaadásra került. 

A szakpolitikus szerint a szerződésben olyan kikötések vannak, amelyek azt bizonyítják, hogy ez egy üzletszerű kölcsön volt, ami azt jelenti, hogy a kölcsönön keresztül az Altus portfólió rendszeres haszonszerzéshez jutott. Ezt állapította meg az MNB és ezért indul büntetőeljárás – tette hozzá.

„Ezek a pénzek a DK és az MSZP kasszájába vándoroltak, véleményem szerint ezeket az összegeket ott kell keresni, hiszen a Human Operator Zrt. számláján nem találhatók meg” – jelentette ki Budai Gyula, aki szerint így próbálták tisztára mosni azokat a pénzeket, melyeket az EU-s forrásokból kaptak vagy más bevételekből érkeztek.

Ez jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek minősül, ugyanis a jogszabály szigorúan meghatározza, hogy egy gazdasági társaság milyen feltételekkel folytathat ilyen tevékenységet. Fontos, hogy ehhez még a Magyar Nemzeti Banktól is kell engedélyt kérni, de ennek a cégnek sosem volt meg ez – hangsúlyozta a szakpolitikus.

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.