Amint arról is mi is beszámoltunk, kedden kezdődődött Czeglédy Csaba büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken, az ügyészség letöltendő fegyházbüntetés kiszabását, több száz millió forint értékű vagyonelkobzást és a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségének elvetését kéri a bíróságtól.

Hirdetés

A Magyar Nemzet azt írta: az ügyvéd-üzletembert, korábbi MSZP-s, jelenleg DK-s politikust, Gyurcsány Ferenc barátját és közeli szövetségesét bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetésével vádolja az ügyészség.

A vád lényege, hogy Czeglédy az általa és üzlettársai, beosztottai által létrehozott céghálón keresztül módszeresen, éveken keresztül trükközött az adófizetéssel, amelyből nekik hasznuk, a magyar államnak pedig kára keletkezett. A vádak szerint összesen 6,3 milliárd forintot meghaladó összegű adót csaltak el. Miközben a DK és a baloldal koncepciós pert emleget, a vádak komolyságát mutatja: az ügynek eredetileg 23 vádlottja volt, heten vádalkut kötöttek az ügyészséggel – amiből hárman visszaléptek. Négy vádlott beismerő vallomást tett, és megkezdte börtönbüntetése letöltését.

A keddi műsorban M. Dobos Marianne műsorvezető felvetésére, miszerint a Fidesz azt mondja, a 6,3 milliárd forintból jelentős mennyiség kerülhetett az MSZP és a DK pártkasszájába, Budai Gyula úgy fogalmazott, ő maga ezt két éve konzekvensen állítja, e kijelentés miatt pedig több per is indult ellene, amit mind megnyert.

A nyomozó hatóság ezt a 6,3 milliárd forintot nem találta meg Czeglédynél, ez a pénz valahol van, „és teljesen egyértelmű, hogy ennek a pénznek a DK és az MSZP kasszájában kell lennie” – tette hozzá Budai Gyula, aki az ügyben egy védett tanúval is találkozott.

A teljes videó itt látható:

Korábban írtuk