Hirdetés

Budai Gyula (Fidesz) azt mondta: a „Gyurcsány-Bajnai-kormány minden idők legkorruptabb kormánya volt”, és a Városháza-ügy jól bizonyítja, hogy Gyurcsány és Bajnai emberei elfoglalták a Városházát.

A kormánypárti politikus részletesen idézte az ügy kapcsán a sajtóban megjelent hangfelvételeket és kijelentette: a Városházán egy jutalékos rendszert működtető „maffiaszerű hálózat működik”, amelynek tagja Berki Zsolt, Barcsi Balázs vezérigazgató, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes és maga Karácsony Gergely főpolgármester is.

Jelezte: a Nemzeti Nyomozó Iroda 14 nyomozati eljárást folytat az ügyben, befolyással üzérkedés, hivatali visszaélés, csalás, hivatali vesztegetés, hűtlen kezelés miatt, és több helyszínen a rendőrség nyomozói házkutatást tartottak. A nyomozóhatóságtól a közvélemény azt várja, hogy teljes mértékben derítse fel a Városháza eladását, és az ehhez kapcsolódó „ingatlanmutyit” – mondta.

A Fidesz nevében felszólította Karácsony Gergelyt, hogy azonnali hatállyal mondjon le és távozzon a közéletből.

Fónagy János államtitkár azt válaszolta: olyan nyugodt évtizede az országnak, mint az elmúlt tíz évben volt, az elmúlt száz évben nem volt. Hangsúlyozta: a kormányoldal sem tökéletes, ahogyan az ellenzék sem az, de az biztos, hogy a 2002 és 2010 közötti kormányok mintegy 200 céget adtak el közel 800 milliárdért, úgy, hogy az államadósság az egekbe szökött, és a munkanélküliség is soha nem látott mértéket ért el.

Ezzel szemben – folytatta – 2010-ben a kormány véget vetett az állami vagyon kiárusításának, deklarálta, hogy társadalompolitikai célokra hivatkozva privatizációt nem lehet végrehajtani, vagyongazdálkodás kizárólag az állami vagyon gyarapítása céljából lehetséges.

Ennek eredményeként 2010 óta az állami vagyon több mint 6000 milliárddal növekedett, jelenleg mintegy 17 700 milliárd forint, ami 2010-hez képest 50 százalékos emelkedést jelent – emelte ki, hozzátéve, hogy eközben a költségvetés átvállalta az önkormányzatok adósságát, segítette a családokat, és fenntartja a rezsicsökkentést.

Korábban írtuk