Informatikai Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (IKT Zrt.) 2004-ben közel 3 milliárd forintos kerettel kezdte meg működését SZDSZ közeli vezetés alatt, célja a hazai infokommunikációs kis- és középvállalkozások feltőkésítése volt. Az IKT Zrt. az elmúlt hat évben 1,7 milliárd forintos veszteséget halmozott fel, tehát ennyivel károsult a magyar állam – jelentette ki Budai Gyula.

Az elszámoltatási kormánybiztos elmondta: az IKT Zrt. a befektetések lebonyolítására semmilyen közbeszerzést nem írt ki, a felügyeleti szerve, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt., MSZP közeli piaci szereplőiből álló Befektetési Döntőbizottság, ismeretlen eljárás keretében választotta ki azokat a társaságokat, melyekben az IKT Zrt. tulajdonrészt vásárolt.

6 év alatt mindössze 14 befektetési szindikátusi szerződést kötöttek, a támogatott cégek pedig átlagosan 200 millió forint felett jutottak állami pénzhez. Az IKT Zrt. a társaságok ellenőrzését elhanyagolta, a Zrt. érdekeit nem képviselték eredményesen.

Budai Gyula elmondta: a támogatott cégek között több az MSZP és az SZDSZ holdudvarához köthető illetve tisztázatlan hátterű offshore cég, sok közülük pedig a szerződés lejárta előtt felszámolásra került, így az állami befektetés megtérülésére nem lát sok esélyt. A szerződéskötések egyikében érintett Kóka János volt SZDSZ-es politikus, egykori gazdasági és közlekedési miniszter is – mondta Budai Gyula.

A kormánybiztos mindezek alapján hétfőn büntető feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, tartozás fedezetének elvonása, csődbűncselekmény és tőkebefektetési csalás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt az Országos Rendőr Főkapitányságon.

(Forrás: kormany.hu)