Ahogyan azt már a város központjában a megszokott tábla is hirdeti, komoly rekonstrukciós munkálatok kezdődnek el nemsokára Budakeszin is. Átalakul és új köntöst kap a Fő utca, a Polgármesteri hivatal, a Római katolikus templom és romkert közvetlen környezete, valamint a Nagysándor József emlékház. A város sokkal látványosabb élhetőbb és turisztikai szempontból is vonzóbb lesz.

Megszépülő Fő utca

Természetesen nem maradhat ki a megszépülésből a városközpont, tehát felújításra/átépítésre kerül a Fő utca az Erkel Ferenc utcától a Széchenyi utca torkolatáig. Új parkolási rendre kell számítaniuk a helyieknek és a város látogatóinak, hiszen 1500 m2-es parkolófelület rendezésére kerül sor. A városi parkban nemcsak a zöldfelületet frissítik fel, hanem egy 720 m2-es szakaszon díszburkolattal látják el a sétautat. Ezzel párhuzamosan az épületek előtt gyalogjárda-sétány kerül kialakításra, és rendezik a gépkocsibehajtókat és az útmenti zöldsávokat is. Magától értetődően a felújítás során megtörténik a közművek felülvizsgálata is, ivóvíz, csapadékvíz és szennyvíz-csatornák műszaki vizsgálatával, az esetleges hibák korrigálásával.

A felújítás során a Fő utca valóban a város „főutcájává” válik. Az emlékművek méltó környezetbe kerülnek, elkészül a díszvilágítás és utcabútorok is szolgálják majd a lakosság kényelmét. A Fő utca szépülése pedig egészen biztosan jót tesz majd a helyi szolgáltatóknak, mert nagyobb kedvvel jön majd ide a látogató, akár helybéli, akár budapesti. Budakeszi épített és természeti környezetének értékeinek köszönhetően kedvelt célpontja a fővárosból friss levegőre vágyó kirándulóknak, erre pedig a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a város.

XXI. századi Városháza

Egy kisváros esetében – így Budakeszi esetében is – a városházának mindig kiemelt, szinte szimbolikus szerepe volt és van, gondoljunk például az itáliai reneszánsz városokra. A városháza nemcsak egy intézmény, ahol a polgárok ügyeiket intézik, hanem a közösségi élet fóruma, találkozóhely, a város központja. Budakeszi esetében a Polgármesteri Hivatal régen kinőtte már az egykori Községházát, amely szűkösségével az ott dolgozókat és az ott ügyeiket intézőket egyaránt zavarja.

Kijelenthető, hogy a budakeszi polgárok igénylik egy új, korszerű, a XXI. század követelményeinek megfelelő Városháza felépítését. A pályázat keretében megvalósítandó projekt minden tekintetben kielégíti az elvárásokat, az ügyintézés egy helyen, kulturált körülmények között történik, ügyfélszolgálati iroda, tanácsterem, házasságkötő terem létesül. Megvalósul a „közösségi élet fóruma” is, az épület szárnyai által körülölelt térben, és „Rathaus” – étterem létesül a meglévő épületszárny hangulatos boltíves pincéjében. Éppen ezért felújításra kerül a pince (235,8 m2), a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek (teakonyha, vizesblokk, stb.) új épületszárnyban kerülnek kialakításra. A Rathauskeller megvalósítása tovább erősíti a városháza közösségi életet szervező funkcióit. Az új Városházában kulturált, világos munkahelyek létesülnek. A jó munkakörülmények természetesen hatással lesznek a munkavégzés, az ügyfelekkel való „bánásmód” színvonalára is, ebből pedig a város minden lakosa előnyre tesz szert.

Római katolikus templom és romkert

A város egyik legnépszerűbb pontja, a római katolikus templom és a romkert területét az elmúlt években rendezték, de környezete elhanyagolt, az utca burkolatlan, a patak medre rendezetlen. A projekt megvalósítása során az utca műemléki környezethez igazodó burkolatot kap, megtörténik a patak medrének rendezése, mindösszesen 1900 m2 területen.

Nagysándor József emlékház

Budakeszi egyik legrégebbi épülete, a műemlék jellegű népi lakóház igen rossz állapotban van, felújítását az Önkormányzat évek óta tervezi. A hosszú távú elképzelés a teljes ingatlan megvásárlása és ott a Helytörténeti Múzeum elhelyezése. Elsőként az épület utcai, kb. 20 m2-es része kerül felújításra, az az épületrész, ahol Nagysándor József tábornok 1849-ben tartotta főhadiszállását. Ebben az utcai helyiségben kerül majd kialakításra a Nagysándor József emlékszoba.

A tervek tehát nagyszabásúak, néhány héten belül indul a felújítási munka. A város lakói és a Budapestről kilátogató kirándulók jövő év végén már gyönyörködhetnek a megszépült városközpontban.