Fotó: T. Szántó György / Demokrata
Hirdetés

– Öt önálló községből 1950-ben jött létre Budapest XVI. kerülete. Két évvel ezelőtt, még Tarlós István főpolgármester idején önnek nagyon sok fejlesztési terve volt a választás utáni időszakra. Hogy érintette ezeket a főpolgármesteri poszton bekövetkezett változás?

– Most is rengeteg fejlesztési tervem van. Sajnos azokat, amelyekhez a Fővárosi Önkormányzat támogatására lett volna szükség, el kell napolnunk a 2024 utáni időszakra. Ilyen a Fővárosi Önkormányzat kezelésében levő főutak felújítása, amit megválasztása után Karácsony Gergely főpolgármester azonnal leállított a fideszes kerületekben, így nálunk is. Közöttük volt a Magtár utca felújítása, ami műszaki állapota miatt nem tűr halasztást, ráadásul a szomszédos zsáktelepülésre, Csömörre bevezető kevés út egyike. Hasonlóképpen halaszthatatlan a gödöllői HÉV és az M2 metró összekötése és kéregvasúttá történő kiépítése Cinkotáig. Ennek a felgyorsítását konkrétan megígérte Karácsony Gergely a XVI. kerület lakóinak szóló kampányában, majd amikor megválasztották, már nem támogatta. Átverte a választóit, sajnos nem először, és félek, nem is utoljára.

– Hogy sikerült mégis életben tartani a metróhosszabbításról szóló projektet?

– Megválasztása után pár héttel Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés ülésén már úgy nyilatkozott, hogy ezt a tervet nem folytatja, nem költ rá. Ezek után nem maradt más megoldás, mint rávenni a kormányzatot, hogy az igen fontos beruházás már majdnem kész terveinek befejezését vegye át a Fővárosi Önkormányzattól. Ebben a munkában elévülhetetlen érdemei vannak Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselőnknek, akinek sikerült elérnie, hogy a kormány ne csak átvegye a tervezést, de 2023-ig fejezze is be, hogy utána uniós forrást lehessen szerezni a megépítéséhez. Persze Karácsony ahol tudta, ezt a folyamatot is gáncsolta, például durcás kisfiúként fél évig nem hívta össze a Budapesti Közfejlesztések Tanácsát, ahol a kormányzattal kapcsolatos közös tervekről lehetne dönteni.

Korábban írtuk

– Évek óta napirenden lévő kérdés az egykor rangos cinkotai strandfürdő jövője. A tulajdonos beépítési szándékával tud-e dacolni a kerület?

– A tulajdonos mindig is plázát akart építeni a helyén, aminek a kerületi önkormányzat sikeresen ellenállt. Aztán a 2019-es önkormányzati választás után Karácsony Gergely szabad utat akart adni a befektető régóta tervezett elképzeléseinek. A fővárosi településszerkezeti tervben a kerületi önkormányzat véleményezési lehetőségét kijátszva, civil kezdeményezésnek tüntette fel a befektető javaslatát. Ennek lényege a telek plázaépítésére alkalmas területté történő átminősítése a mostani zöld, rekreációs területről, amivel azonnal tízszeresére emelte volna az értékét. A telekmutyi terve kiderült, és Karácsony Gergely, látva a lakossági felháborodást, visszavonulót fújt. Hogy ez a hátraarc ne csak időleges legyen, azt javasoltuk a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy ha már évekkel ezelőtt eladta a telket, akkor vásárolja most vissza, és alakítson ki rajta zöldterületet, ahogyan a jelenlegi szabályok megengedik. Ezt a munkát a kerületi önkormányzat is támogatná a telekár felével.

– Mekkora mozgástere maradt a kerületnek? Folytatódik a kerületi SZTK választások előtt megkezdett bővítése, de az orvoshiány csökkentésére vonatkozó saját terveit meg tudja-e valósí­tani?

– Szerintem az orvoshiányt a kormány döntése az orvosi bérek duplájára emelésével addigra már csökkenti, amikorra év végére befejezzük a bővítési munkát, amit egyébként a kormány 1,5 milliárd forinttal támogat.

– 2019-ben két évre a Fidesz fővárosi választmányának elnökségi tagjai közé választották. Ennek milyen hatása lett a kerületre?

– Semmilyen. A Fideszben való politizálásomat élesen elválasztom a polgármesteri teendőimtől. Az egyikben az egész országért dolgozom, a másikban a XVI. kerületért.

– Kertvárosi konzultáció címmel kérdőívet postáztak minden lakosnak. Ez azokban a kerületekben is szokás, ahol nem a Fidesz–KDNP adja a polgármestert?

– Ilyen mértékű, minden lakóhoz eljutó konzultációt nem hiszem hogy más kerület folytatna. Mi is azért indítottuk, mert a képviselő-testület egy bizonyos országos jelentőségű kérdésben nem tudott dűlőre jutni. Konkrétan a szilveszteri, erős fény- és hanghatással járó tűzijátékok betiltása vagy további engedélyezése volt a kérdés. Mivel nem tudtunk dönteni, megkérdeztük a kerületieket, akik többségükben a jelenlegi rend fenntartása mellett foglaltak állást. De ha már egy kérdést feltettünk, további nyolcban is a lakókhoz fordultunk. Ez a konzultáció nagyon népszerű volt, több mint nyolcezer-ötszázan válaszoltak, a tizedik kérdésre pedig több mint négyezer javaslat érkezett: mire költsön több pénzt az önkormányzat? Jó volt látni, hogy a javaslatok összecsengenek a XVI. kerület gazdasági programjának alapját adó Fejlődő kertváros programmal, ami egyben a választási programom. Végül is nem meglepő, mert ezt mindig úgy állítom össze, hogy kikérem az itt élők véleményét. Mondom is mindig a főpolgármesternek, aki nagyon büszke a részvételi költségvetésére, ami pedig a fővárosi költségvetési főösszegnek csupán 0,1 százaléka, hogy nálunk ez nem csak egy miniatűr rész.

– Kikéri a kerület véleményét Karácsony Gergely hivatala, vagy csak rendeletei végrehajtását várja el, miközben minden elmaradásért a kormányt okolja?

– Ahogy látom, Karácsony Gergely pont ugyanazt a kommunikációt folytatja, amit az USA elnökválasztáskor a Demokrata Párt és holdudvara. Szerintük mindennel baj volt Trump elnöksége idején, köztük az afroamerikaiak jogaival, a Covid-járvány elleni védekezéssel stb. Bezzeg amint Bident választották elnöknek, azonnal, mintegy varázsütésre minden szép és jó lett. Nos, Karácsony is ezt csinálja; amíg Orbán a miniszterelnök, minden rossz és csúf. Azt harsogja az igazságtól függetlenül, hogy a kormány kifosztja Budapestet, elveszi a pénzét. Aztán, ha, ne adj isten 2022-től nem Orbán lenne a miniszterelnök, egy csapásra minden jó lenne, pedig semmi sem változna. Sajnálom, hogy a főpolgármester pártpolitikai villongásokra fecsérli az energiáit, feleennyi erőbedobással tenni tudna a budapestiekért is, ha végre elkezdene azzal foglalkozni, amiért megválasztották, vagyis Budapest fejlesztésével.

– A fővárosban elsőként kihelyezett, a magyarság ősiségét bizonyító, rovásfeliratos településtáblákat felújítják. Nem támadják azzal, hogy az önkormányzat ilyesmire költi a pénzt?

– A XVI. kerületben igyekszünk a pártpolitikát kívül tartani az önkormányzat működési területén, ezért ez nem téma nálunk. Egyébként a Kertvárosi konzultációban éppen ez volt az egyik kérdés, a válaszadók 90 százaléka pedig egyetértett a véleményemmel, miszerint az önkormányzati képviselőnek a városáért kell dolgoznia, és nem pártpolitizálni.