Fotó: MTI/Kovács Anikó
Hirdetés

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az új versenyt bemutató csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón kiemelte: a kulturális kormányzat számára is támogatandó a kezdeményezés, hogy egy új nemzetközi balettversenyt rendezzenek Budapesten. Bár a balettművészet és a táncművészet határokat nem ismerő nemzetközi műfaj, az elmúlt évszázad megmutatta, hogy van egy sajátos magyar „arcéle”. Erre az örökségre építve itt volt az ideje, hogy létrejöjjön egy ilyen verseny – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: minden együtt áll ahhoz, hogy a nemzetközi megmérettetés ne csak táncszakmai esemény legyen, hanem a magyar kultúra értékállóságát megerősítő és hirdető eseménnyé nemesüljön. Mint kiemelte, elképzelhetetlen odaadás és megfeszített munka vezet el ahhoz, hogy egy-egy nagy versenyre beérjenek a művészek. Láthatjuk a színpadon a mozgásművészet harmonikus megnyilvánulását, amely több száz évekkel ezelőtt is az európai kultúra része volt. Mint mondta, emeli az esemény rangját, hogy az egyetem a Nemzeti Táncszínházzal és a Müpával együttműködve rendezi meg a versenyt. A rendezvény sikerre van ítélve – fogalmazott.

Budapest, 2022. november 24. Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncmûvészeti Egyetem (MTE) rektora, a szervezõbizottság társelnöke beszédet mond az új nemzetközi balettversenyt bemutató sajtótájékoztatón a Crown Plaza Budapest szállodában 2022. november 24-én. A hazai balett- és táncmûvészet népszerûsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg elõször Budapest Balett Grand Prix néven, a Magyar Táncmûvészeti Egyetem szervezésében. MTI/Kovács Anikó

Fodorné Molnár Márta, az MTE rektora, a szervezőbizottság társelnöke kiemelte: az egyetem célul tűzte ki, hogy 2030-ig a táncművészeti képzések meghatározó központjává váljon Európában. A táncvilág térképére való felkerüléshez egy saját rendezésű verseny nagyban hozzájárulhat. Elmondta: céljuk, az egyetem hírnevének erősítése mellett, tágabb léptékben a magyar kultúra és a magyar táncművészet értékeinek képviselete a nagyvilág felé. Így született meg a terv, hogy szervezzenek egy évente megrendezendő, innovatív és a nagyközönség érdeklődésére is számot tartó nemzetközi balettversenyt, találkozási pontot teremtve a táncművészet képviselői számára.

Az egyetem rektora az MTI-nek elmondta: a verseny zsűrijébe nemzetközileg elismert táncművészeket, koreográfusokat és együttesvezetőket hívnak meg. A zsűri elnöke Manuel Legris, a Párizsi Opera balett-társulatának étoile-ja, a Bécsi Staatsoper társulatának egykori és a milánói La Scala balettigazgatója. Mint mondta, a rendezvény megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, pályakezdési lehetőséget teremthet. A versenyre a 15-24 éves korosztály tagjai jelentkezhetnek. A professzionális iskolák, együttesek versenyzői három korcsoportban – 15-17, 17-19, 19-24 évesek – nevezhetnek, klasszikus balett és moderntánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben. Elmondta: a verseny fődíja 10 ezer, a második helyezett díja 7 ezer, a harmadiké 4 ezer euró, emellett különdíjakat, ösztöndíjakat és közönségdíjat is átadnak.

Korábban írtuk

Az időtlenség művészete szlogennel megvalósuló verseny elődöntőjének a Magyar Táncművészeti Egyetem színházterme, a döntőnek a Nemzeti Táncszínház, a díjátadó gálának a Müpa ad otthont. A balettverseny elnöke Fodorné Molnár Márta, társelnöke Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke. Az eseményen, amelyen Molnár Márta és Kiss János aláírta a verseny alapító okiratát, részt vett Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumának több tagja, köztük Kiss János, Bozsik Yvette és Török Jolán táncművész.