Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint – bár a szálló por koncentrációjában bizonytalan mértékű csökkenés valószínű – mai napi átlagában több helyen a tájékoztatási szint fölött alakulhat, néhol a riasztási küszöbérték közelében lehet a koncentráció – ismerteti a közlemény.

A főpolgármester ezért a korábbi intézkedések fenntartása (az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalma) mellett elrendelte a gépjárművek használatának korlátozását is Budapesten: a rendszámtáblán fekete, illetve piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban. A riasztási fokozat ideje alatt az érintett gépjárművekre vonatkozó korlátozás reggel 6 órától este 10 óráig tart. Aki mégis ilyen járművel közlekedik, az szabálysértést követ el, és 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

A rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

Azoknak, akik szilárd-, illetve olajtüzelésű berendezéseket működtetnek, át kell térniük más energiahordozóra vagy üzemmódra, csökkenteniük kell kibocsátásukat vagy felfüggeszteniük az üzemeltetést.

Budapesten eddig a tájékoztatási fokozat volt érvényben, amit akkor kell elrendelni, amikor a határértéket (köbméterenként 75 mikrogramm) meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalták a héten, a következő napokban akár a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve – közölte az intézet csütörtökön. Mint kiemelték, a szmog az allergiás és az asztmás gyerekeknek okozza a legnagyobb gondot, de nemcsak a légzőszervi betegeknek jelent problémát a mostani helyzet. Egyre több olyan gyereknél jelentkeznek allergiás és asztmás tünetek, akiknek korábban soha nem voltak légzőszervi problémáik. Az alacsony babakocsiban tolt csecsemők különösen nagy veszélyben vannak.

A szálló por magas koncentrációja miatt 7 városban veszélyesnek, 14 településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Nyíregyházán ugyancsak riasztási fokozatot rendeltek el, több városban – Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Várpalotán – a tájékoztatási fokozat van érvényben.

Salgótarjánban is elrendelték

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Salgótarjánban – közölte a városháza az MTI-vel.

A mérések szerint a szálló por légszennyező anyagának átlagos koncentrációja két napja 20,5 százalékkal meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket. Emiatt kérik a szilárd- és az olajtüzelésű berendezések használatának mérséklését, a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű plakettel ellátott gépjárművek használatának szüneteltetését, a lakossági gépkocsiforgalom mérséklését, az avar és a kerti hulladékok égetésének beszüntetését.

A levegő minőségének gyors javulását akadályozza Salgótarján földrajzi fekvése: a völgy szélcsendes, alján könnyen megreked a szennyezett levegő.

Várpalota

Elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát Várpalotán a város fideszes polgármestere, Talabér Márta pénteken – közölte az önkormányzat a honlapján. A közlemény szerint a kisméretű szálló por egy napra számított átlagmennyisége november 1-jén és november 2-án meghaladta a riasztási küszöbértéket.

A meteorológiai előrejelzés alapján pénteken átmeneti javulás várható, azonban ennek mértéke bizonytalan. A magasabban fekvő, távhőszolgáltatással ellátott, illetve a gépjárműforgalommal kevésbé terhelt területek szennyezettsége kisebb lehet, mint az alacsonyabb fekvésű, nagy forgalmú városrészeké. Nagyobb lehet a szennyezettség ott, ahol sokan fűtenek szilárd tüzelőanyaggal.

Nagy Attila, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője az MTI-nek elmondta: Veszprém megyében a megyeszékhelyen és Ajkán mértek a tájékoztatási küszöbérték körüli légszennyezettséget, azonban további intézkedések bevezetésére nincsen szükség ezeken a településeken.

Szeged

Péntek déltől elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Szegeden – közölte Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

A rendelkezés értelmében a város közigazgatási területén belül tilos tüzet gyújtani és nyílt térben bármilyen anyagot égetni.

Botka László (MSZP) polgármester felszólítja a lakosságot és a közintézményeket, hogy lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd-, az olaj- és a gáztüzelésű fűtőberendezések használatát, csökkentsék az olyan, szénhidrogének kibocsátásával járó tevékenységeket, mint amilyen a festés vagy a bitumenolvasztás.

A polgármester utasította a városban, a légszennyező források jegyzékében szereplő telephelyek üzemeltetőit, hogy 25 százalékkal csökkentsék a káros anyagok – nitrogén-dioxid, szénmonoxid – kibocsátását.

(MTI)