Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Áder János magyar (k), Zuzana Caputová szlovák (j) és Andrzej Duda lengyel (b) köztársasági elnök sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) államfői találkozóján a Szépművészeti Múzeumban 2021. november 29-én
Hirdetés

A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen az államfő a lengyel és szlovák kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról, és arról, hogy akár politikai, akár technikai támogatásra, akár rendőri erőre van szüksége, számíthat a másik három országra.

Kifejtette: az elmúlt hetekben nagyon súlyos migrációs és politikai válság alakult ki a lengyel-fehérorosz, a lett-fehérorosz, valamint a litván-fehérorosz határon. A visegrádi partnerek szolidárisak Lengyelországgal, ami Magyarország esetében azért is indokolt, mert 2015-ben, „amikor mi voltunk bajban”, Lengyelország és a másik két V4-es ország biztosította Magyarországot a szolidaritásáról – idézte fel.

Úgy vélte, a migráció kérdése és az, ami a lengyel határon zajlik, újra felhívja a figyelmet arra, hogy az EU nem késlekedhet tovább. „Ha az afganisztáni válságot nézzük”, vagy „ha az afrikai és Ázsia más térségeinek a változásait nézzük, akár a klímaváltozásnak a hatásait”, Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd – mondta.

Mind a négy országban ugyanazokkal a gondokkal küszködnek

Áder János hangsúlyozta: a V4-es államfők közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet arra, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg, mert az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben.
Közölte: mind a négy országban ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, a felnőtt lakosság egy jelentős része ugyanis még mindig „nem hajlandó beoltatni magát”, minden figyelmeztetés, „minden a józan észre apelláló érv ellenére” sem.

Az államfő kitért rá: a V4 országcsoport az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régiója, és a négy visegrádi ország az EU leggyorsabban fejlődő országai közé tartozik a Covid-járvány ellenére is. Ez a négy ország a legkisebb veszteséggel és a leggyorsabban tudta kezelni a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait – értékelt.

Úgy fogalmazott, a V4 ismertségét, a választópolgárok részéről tapasztalt támogatottságot, az EU-ban a politikai tekintély növelését, azon kívül az érdekérvényesítő képességet vagy a közös gazdasági programok sikerességét tekintve, a V4 sikertörténet mind a négy országnak. „Van mire büszkének lennünk, és van mire építenünk” a következő harminc évben – tette hozzá.

A köztársasági elnök megjegyezte: a mai találkozó rendhagyó volt, hiszen Milos Zeman cseh elnök nem lehetett Budapesten a betegsége miatt, de online folyamatosan részese volt a megbeszélésnek. Áder János kérdésre közölte: a magyar kormány nem tervezi az oltások kötelezővé tételét. Azt is mondta: jogállamiság ügyében nincs szükség egységes fellépésre, mert semmilyen probléma nincs jogállamiság kérdésében.

A találkozón A V4-es országok államfői közös nyilatkozatban erősítették meg, hogy a fehérorosz rezsim lépéseit elfogadhatatlannak tartják és tiltakoznak az alapvető emberi jogok megsértése ellen. A fehérorosz hatóságok teljes felelősséggel tartoznak azoknak az életéért és egészségéért, akiket az országukba hoztak – írták. Hozzátették: Csehország, Magyarország és Szlovákia kész támogatni Lengyelországot, Lettországot és Litvániát.

A visegrádi elnökök ugyancsak közös nyilatkozatban kérik mindenkitől, hogy mielőbb vegye fel az oltást a saját maga és a hozzá közel állók egészsége érdekében.

Köszönetett mondott a lengyel államfő

Andrzej Duda lengyel államfő megköszönte kollégáinak, hogy támogatják országát abban a nehéz helyzetben, amelybe a migrációs válság miatt került. Úgy fogalmazott, hogy a lengyelországi határkérdés egy helyben áll. A kialakult szituáció nem csupán a lengyeleket érinti, hiszen ők az EU és a NATO határait is védik – emelte ki. Örömét fejezte ki, amiért szükség esetén számíthatnak a többi V4-ország támogatására, arra, hogy segítséget kapnak tőlük.

Kérdésre felelve Andrzej Duda valósnak nevezte annak kockázatát, hogy az amerikaiak afganisztáni kivonulása miatt tartós migránsválság alakul ki a lengyel-fehérorosz határon, új bevándorlási útvonal épül ki Lengyelország felé. Megjegyezte, hasonló veszély áll fenn Litvánia és Lettország Fehéroroszországgal közös határain is. Egy másik kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy több mint 100 ezer orosz katona állomásozik az orosz-fehérorosz-ukrán határon, ez a NATO biztonsági ügye. A lengyel elnök a nemzetközileg elismert ukrán határok visszaállítását sürgette.

A járvánnyal kapcsolatban kiemelte, hogy Lengyelországban a koronavírus miatt kórházban ápoltak több mint 90 százaléka nem kapott oltást. A vakcina nemcsak az emberek egészsége miatt fontos, hanem azért is, hogy működni tudjon a társadalom, a gazdaság – tette hozzá.

Andrzej Duda kijelentette, hogy az elmúlt 30 évben nagyon megváltozott a V4-ek gazdasági helyzete. Településeik egészen másképpen néznek ki, mint az 1990-es években, az életszínvonal közeledik a nyugati államokéhoz – hangoztatta. A visegrádi együttműködés virul, kölcsönösen értik egymást. Közös problémákkal küzdenek, ezeket azonban le tudják győzni – mondta Andrzej Duda.

Súlyos a járványhelyzet Szlovákiában

Zuzana Caputová szlovák elnök arról számolt be, hogy államában nagyon súlyos a járványhelyzet. Bizonyos mutatók szempontjából ők állnak a legrosszabbul a V4-országok között. Ráadásul már a vírusnak egy újabb változatával is meg kell küzdeniük – fűzte hozzá.

A találkozón egyetértett kollégáival abban, hogy felszólítják polgáraikat a védőoltás felvételére, ugyanis ezt tekintik az egyetlen hatékony stratégiának a járvány ellen – emelte ki. Közölte, hogy a klímaválságról is tárgyaltak. Zuzana Caputová azt sürgette, hogy a mostani generáció tegyen hatékony lépéseket a bolygó védelmében. Ő is hangsúlyozta a visegrádi együttműködés fontosságát. Egyedül senki sem képes leküzdeni a problémákat, a kooperáció elengedhetetlen – vélekedett.

Az EU egységét meg kell őrizni, azonban közben tiszteletben kell tartani a nemzeti sajátosságokat is – mondta a szlovák államfő. Arra a kérdésre, hogy kötelező lesz-e a védőoltás, Andrzej Duda úgy felelt, hogy ezt elképzelni sem tudja, „ismerve honfitársai szabadságszeretetét”. Zuzana Caputová legitimnek nevezte a felvetést, ugyanakkor jelezte, hogy Szlovákiában a témáról politikai vita folyik, amelyben még nem született döntés.

Korábban írtuk