A kétoldalú találkozón Magyarországot Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, míg Szlovákiát Vladimír Vnuk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára képviselte.

Hirdetés

Az AM jelezte: a két tagállam az európai uniós fórumokon számos kérdésben együtt lép fel a mezőgazdasági termelők érdekeinek védelmében, a felek az agráriumot is nemzetstratégiai ágazatnak tekintik.

A munkacsoport napirendjének kiemelt témái voltak a Közös Agrárpolitika egyszerűsítési törekvései és az azok nemzeti alkalmazásával kapcsolatos elvárások. Az európai gazdatüntetések hatására ugyanis az uniós döntéshozó intézmények bár egyszerűsítéseket vezettek át a Közös Agrárpolitika szabályrendszerén a gazdálkodók terheinek mérséklését célozva, azonban ezen a területen gazdálkodói szemmel nézve bizonyosan további uniós munkára van szükség. A 2024-es magyar EU-elnökség kiváló lehetőség arra, hogy a tagállamok minél egyértelműbb közös álláspontot fogalmazzanak meg a mezőgazdasági termelők gazdálkodását nehezítő feltételeinek enyhítésére és ennek révén adminisztratív kötelezettségeik csökkentésére – írták a közleményben.

Korábban írtuk

A felek tárgyaltak a két nemzetet ugyancsak komolyan érintő gabonapiaci helyzetről, értékelve az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos uniós és nemzeti piaci intézkedések hatásait. Egyebek között egyetértettek abban, hogy a jövőben továbbra is aktív szerepet kell vállalni a Közép- és Kelet-Európa közös kutatási és innovációs stratégiai keretrendszerét biztosító BIOEAST kezdeményezés működtetésében. Ezért Magyarország még az idei évben két rendezvényt tervez a témában, hiszen a magyar EU-elnökség kedvező lehetőséget biztosít a BIOEAST európai szerepvállalásának fokozására.

Magyarország és Szlovákia egyaránt elkötelezett a tudásalapú, fenntartható és gazdálkodóbarát mezőgazdaság megerősítésben, hiszen az agrárium a gazdasági és társadalmi versenyképesség fontos pillére. A mezőgazdaságot érintő legfontosabb kihívások megvitatására szolgáló tárcaközi munkacsoport 1999 júniusában, éppen 25 esztendeje jött létre azzal a céllal, hogy a két szomszédos országnak lehetősége nyíljon kormányzati és szakértői szinten egyeztetni és információt cserélni aktuális kérdésekben – írta közleményében a szaktárca.