A Népszabadság birtokába jutott levél szerint már Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter is arra buzdítja frakciótársait, hogy kedden ne szavazzák meg a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását. Szerinte így lehetne megmutatni, hogy a kisebbségi kormány nem működőképes és pártja sem válik nevetségessé.

Nem Molnár az egyetlen liberális, aki ellenezte a törvény módosítását, korábban Horn Gábor SZDSZ-ügyvivője is úgy nyilatkozott: nem támogatnak olyan javaslatot, amely növeli az államapparátust, ráadásul szerinte az újabb átszervezéssel fél évre megbénulhat a közigazgatás. Az SZDSZ-frakció várhatóan kedden hallgatja meg a kormányfő magyarázatát. Korábban a Fidesz, a KDNP és az MDF is jelezte: nem támogatják az új kormányszerkezetet.

Nemcsak a kormányátalakítást, de a jövő évi költségvetést sem biztos, hogy megszavazzák ősszel a liberálisok. Fodor Gábor pénteken az Inforádiónak azt nyilatkozta: nem sok esélyt lát a jogszabály elfogadására. Szerinte, ha a következő hónapokban sem alakul ki stabil kormánytöbbség, akkor új választásokat kell tartani. Hasonlóan fogalmazott John Emese az SZDSZ másik ügyvivője is. Ő azt mondta: a liberálisok nem szavazhatják meg a kisebbségi MSZP kormány költségvetési törvényét, hiszen az már nem fér bele a konstruktív ellenzékiségbe. A jogszabály elutasításába Gyurcsány Ferenc szerint a kormány is belebukhat. Szerdán külföldi újságíróknak úgy nyilatkozott: ha az országgyűlés leszavazza a jövő évi költségvetést, vagy olyan adótörvényt fogad el, amelyet az MSZP nem támogat, a kormánynak le kell mondania.

(hírTV)