Akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető, aki hivatalos személyként követi el a közüzem megzavarását, márpedig az MTVA stúdióiba behatolni akaró ellenzéki politikusok képviselői jogkörükre hivatkozva követték el a jogsértést – fejtette ki Futó Barnabás ügyvéd az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A jogász cáfolta a Helsinki Bizottságot, akik szerint az ellenzéki képviselők jogszerűen közvetítették akciójukat az MTVA-ból, Futó Barnabás szerint azonban bűncselekményt követtek el, amiért közvetítéseik során személyes adatokkal éltek vissza. 

Futó Barnabás kiemelte: a képmással való visszaélés bűncselekmény, ennek a Btk-szabálynak van egy minősített esete, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha az elkövető hivatalos személy, például országgyűlési képviselő.

Hozzátette: bár az országgyűlési képviselők azzal védekeznek, hogy a biztonsági őrök megtámadták őket, ez a valóságban nem történt meg. Szerinte nem beszélhetünk hivatalos személy elleni erőszakról, hiszen nem is történt erőszak.

Teljesen abszurd, hogy valaki nekifut az ajtónak, vagy Hadházy Ákos, aki mindenhol hanyatt veti magát. Itt is többször előadta ezt a műsort – fogalmazott.

Az ügyvéd szerint az, hogy mit tehet meg egy országgyűlési képviselő, pontosan szabályozva van, csak ők ezen túlterjeszkednek. 

Azt hiszik, hogy ezen törvény alapján nekik mindent szabad, de ez nem így van – tette hozzá. Szerinte ha a képviselő túlterjeszkedik a jogállásán, a biztonsági őrnek joga van ahhoz, hogy ezt megakadályozza.

Futó Barnabás szerint nem állja meg a helyét a Helsinki Bizottság érvelése, miszerint az őrök közfeladatot látnak el, ezért úgy kell rájuk tekinteni, mint a rendőrökre a közterületeken. A biztonsági őrök nem közfeladatot ellátó személyek, akkor sem, ha egy közintézményt védenek – szögezte le.