A libabeszállítók a felszámolást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Bíróságtól még novemberben kérték a szerintük jogtalanul kifizetett pénz visszahelyezését a felszámolási vagyonba. A megyei bíróság elnökének válaszából azt is megtudta a lap: büntetőeljárás indult a Hajdú-Bét felszámolója ellen.

Miközben a Hajdú-Bét károsultjai a hat éve tartó felszámolási eljárásban még egy fillérhez sem jutottak hozzá, a 2004 januárjában maga ellen felszámolást kérő baromfiipari cég banki hitelezői – a csődtörvény szabályai szerint – a jogszabályban előírtnál lényegesen nagyobb mértékben jutottak pénzükhöz – olvasható abban a beadványban, amelyet a hitelezők egy csoportja juttatott el a felszámolást felügyelő Bács-Kiskun Megyei Bíróságra. A beadvány szerint a Raiffeisen Bank már teljes követeléséhez, több mint 845 millió forinthoz hozzájutott. Az Expert Faktor Zrt. (az Eximbank jogutódja) követelése 81 százalékát, míg az Euró Faktor Zrt. követelésének 54 százalékát kapta meg a felszámolótól.

A három pénzintézet számára a felszámolásban eddig 1 milliárd 306 millió forint térült meg. A bíróságot beadványokkal bombázó hitelezők szerint lényegesen több, mint amennyi a csődtörvény értelmében járt volna, a bank, illetve a faktoráló cégek ugyanis a felszámolási eljárásban eddig legfeljebb követelésük ötven százalékát kaphatták volna meg. A jogtalan kifizetésekkel – a 12 milliárdnyi igénnyel fellépő libatenyésztők és más beszállítók szerint – a felszámoló súlyos jogsértést követett el, ami miatt beadvánnyal fordultak a megyei bírósághoz, kérve a felszámoló felmentését és új felszámoló kijelölését.

A károsultak álláspontja szerint nem ez az egyetlen durva jogsértés a Hajdú-Bét hatéves felszámolásának folyamatában. A felszámolás megkezdése előtt a Hajdú-Bét egy jelentős pénzügyi követelését a Raiffeisen Bankra engedményezte. Ez a pénz a bankhoz megérkezett, de már a felszámolás ideje alatt. A felszámoló, bár minderről tudomást szerzett, mégsem követelte a banktól a felszámolási vagyont megillető pénz átadását, holott jogilag egyértelmű, hogy a bankhoz utólag befolyt 2,2 millió euró (597 millió forint) a felszámolási vagyon része. Így ez a pénz az összes hitelezőt illetné meg. Emiatt is kifogást nyújtottak be a károsultak a bíróságra. Ez az összeg, kamataival együtt, elérheti az egymilliárd forintot is.

A Raiffeisen Bank eddig a „kis” hitelezők szerint – jogerős bírósági ítélet alapján – mélyen áron alul vitte el a Hajdú-Bét ingatlanjait (600 millió forintot és kamatait ezért később vissza is kellett fizetnie); jogtalanul „nyelt le” az engedményezés kapcsán 597 milliót; idő előtt, bizonyára legalább részben jogtalanul jutott hozzá, mint B kategóriás hitelező, követelése ötven százalék feletti részéhez (422,5 millió forinthoz); s megspórolt kamatot is (3,6 millió forintot). Összességében tehát a felszámoló közreműködésével – és a felszámolási bíróság ellenvetése nélkül – eddig egymilliárd 623 millió forinthoz jutott hozzá a Hajdú-Bét legnagyobb hitelező bankja. Olyan összegekhez, amelyek vagy egyáltalán nem, vagy csak részben és később illették volna meg.

A károsultak azt is kérik a bíróságtól, hogy kötelezzék a felszámolót, csatoljon tételes kimutatást a B kategóriás hitelezők eddigi kielégítéséről, az értékesített vagyontárgyak vételáráról és a kifizetések időpontjáról. A beadványokra még nem válaszolt a bíróság.

(Magyar Hírlap)