Fotó: ShutterStock.com/JurassicPaul
Hirdetés

Az ügyvéd jelezte, a büntető törvénykönyv azt mondja ki, hogy aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanul közvetlen veszélynek teszi ki, az gondatlan veszélyeztetést követ el. Szerinte ugyanakkor a háziorvos tette inkább a szándékos veszélyeztetést merítheti ki, így súlyosabb lehet a büntetési tétel is. Ha súlyos egészségromlást, fogyatékosságot vagy halált okoz a cselekmény, a büntetési tételek súlyosabbak lehetnek – jelezte.

Futó Barnabás szerint ebben az esetben nem szükséges feljelentést tenni, hiszen hivatalból is indíthat eljárást a nyomozóhatóság.

Kérdésre kitért arra is: ha egy politikus azt mondja, hogy „a kormány mutyivakcinákkal akar oltatni”, az rémhírterjesztésnek minősülhet, ami hivatalból üldözendő.

A Pest Megyei Kormányhivatal kedden azt közölte, hogy egymillió forintos egészségügyi bírságot szab ki a koronavírus elleni oltás beadását megtagadó erdőkertesi háziorvos praxisára. A bírságot azzal indokolták, hogy az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is.

Korábban írtuk