Hirdetés

Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kormányt két dolog érdekli igazán: saját maga és a bosszú. Ez látszik abból, hogy az ország összes erőforrását igyekszik úgy megcsapolni, hogy minél több pénz jusson a Fidesz környéki „oligarcháknak”, és igyekszik megbüntetni azokat a teleüléseket, ahol a többség nem a Fideszre szavazott – vélekedett.

Úgy látja, a kormány azt akarja, hogy az önkormányzatok „igazodjanak”, de az önkormányzati rendszert nem ezért hozták létre, hanem azért, hogy az emberek dönthessenek azokról a forrásokról, amelyek a helyi célokat szolgálják. A kormány megkurtítja a városok döntési lehetőségeit az erőforrások elvonásával – értékelt.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt, az ellenzék olyan rendszert akar visszahozni, amelyben minél több feladatot az önkormányzatokra hárítanak, és ezeket aztán az állam nem finanszírozza. Ennek az eredménye korábban az lett, hogy az önkormányzatoknak hitelt hitelre kellett felvenniük, és 2010-re már voltak olyan települések, amelyek csődhelyzetben voltak – mondta.

Kiemelte: a Fidesz-KDNP-kormány a teljes hitelállományát átvállalta az önkormányzatoknak, amelyek így tiszta lappal indulhattak. Az állam feladatokat vett át tőlük, és újra működőképessé vált az önkormányzati rendszer, egyre több fejlesztés indult – közölte.

Korábban írtuk

Megjegyezte: most mindenkinek hozzá kell járulnia a járvány elleni védekezéshez.