Fotó: MTI, Bruzák Noémi

A kormány célja a lehető legkisebb bürokráciával működtetni az államot – hangoztatta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Kovács Zoltán hozzátette: ennek a megközelítésnek a következménye a létszámcsökkentés, ami átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedést eredményez a központi közigazgatásban.

A kormányszóvivő a tervezett nemzeti konzultációról annyit mondott, arról a következő napokban bejelentés várható. Kiemelte: az eddigi hét nemzeti konzultáció rendkívül jó eszköznek bizonyult arra, hogy a magyar választókat megkérdezzék, mit gondolnak bizonyos kérdésekben. Ez segít a kormánynak és az Országgyűlésnek, hogy döntéseiket a magyar emberek elképzeléseihez igazítsák – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az Egészséges Budapest Program keretében folyamatosan mérik fel a kapacitásokat, az ellátás színvonalának emeléséhez szükséges lépéseket. Ennek nyomán javasolták a szakemberek, hogy négy súlyponti kórházban biztosítsák a budapestiek ellátást. A Szent László kórházat majdnem félmilliárd forintból fejlesztik, elindul az új dél-pesti centrum építése, s a másik két kórházat is folyamatosan fejlesztik.

A kulturális tao-pénzek ügyében Kovács Zoltán azt mondta: olyan visszaélések, illetve visszaélések gyanúját felvető események történtek, amelyek alapján ez nem a legátláthatóbb, leghatékonyabb kulturális támogatási forma. A szakemberek és a politikusok most keresik a legjobb megoldást, és várhatóan a következő hetekben tájékoztatást adnak az eredményről.

A CEU-val kapcsolatban a kormányszóvivő megismételte, az intézmény bejelentése – a Bécsbe költözésről – politikai blöff. Kiemelte: egyértelmű, mindenkire vonatkozó szabályok vannak Magyarországon a felsőoktatási rendszerben a külföldi intézmények számára. A Közép-európai Egyetem (CEU) is pontosan tudja, milyen feltételeknek kell megfelelnie, s erre képes is – értékelt a kormányszóvivő.