Azt írták, hogy egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.

Hirdetés

Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy így is maradjon – hangsúlyozták.

Úgy fogalmazta: „az egészségügyi ellátást a gyorsan növekvő betegszámmal együtt járó többletfeladatok mellett is biztonságos mederben tartjuk”, hozzátéve, hogy bár a koronavírus-járvány világszerte az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb kihívása elé állította az egészségügyet, Magyarország „a tavasszal jól bevált recept szerint” rendszerszintű biztonsággal kezeli a helyzetet.

A kórházakat a járvány dinamikájának megfelelően lépcsőzetesen nyitják meg, folyamatosan figyelve a kapacitásaikat, így a kijelölt intézmények egymást erősítve, fokozatosan kapcsolódnak be a betegek ellátásába.

Korábban írtuk

Ha egy elsődlegesen kijelölt kórházban megtelik a koronavírus-fertőzöttek kezelésére felkészített ágyak 80 százaléka, az intézmény azonnal jelzést ad, és abban a pillanatban belép a másodlagosan kijelölt kórház. Ennek köszönhető, hogy egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul – írták.

A kórházi ágyszámokat tekintve európai viszonylatban a harmadik helyen áll Magyarország.

„A foglalt kórházi ágyak aránya ma sem haladja meg a 60 százalékot, tehát az ágyak 40 százaléka szabad, az átirányított szakemberek aránya is rendkívül alacsony, ezért a koronavírus-fertőzött betegek kezelése mellett jelenleg a hagyományos ellátás is biztosított az egész országban” – közölték.

A koronavírus-fertőzöttek kezelésére eddig felkészített ágyak száma csaknem a háromszorosa annak, mint ahány helyen jelenleg ilyen betegek fekszenek.

„A kórházak tudatos felkészítésének és a járvány dinamikájához igazított megnyitásának köszönhetően jelenleg tehát van elegendő ágy, lélegeztetőgép, jól képzett, megbízható egészségügyi dolgozó, s ha mindenki következetesen betartja a védelmi intézkedéseket, akkor lassítani tudjuk a fertőzést és meg tudjuk védeni a kórházak teljesítőképességét” – olvasható a közleményben.