Gáspár Győző a Békemeneten
Hirdetés

A romák nemcsak egy körzetben, hanem országszerte megmozdultak, ebben pedig alighanem a népszerű cigány előadóművészek is közrejátszottak. Gáspár Győző „Győzike” showman először a legutóbbi Békemeneten tűnt fel, és ahogy fogalmazott, ott „mindenki szerette őt”.

– Március 15-e után elmentem kampányolni, és emiatt ugyan sokan elfordultak tőlem, ám közel ötvenezer követővel gyarapodott a közösségi oldalam – mondta kérdésünkre az előadóművész, a békét, a biztonságot és a családot sorolva fel a Fidesz támogatásának okaként. 

A kampányolás mellett Győzike állásfoglalást is kiadott a választás hetében. „Én szeretném, ha a követőim is élnének emberpolgári jogukkal és szavaznának április 3-án az országgyűlési választásokon. Ebben a kérdésben, mint ismeretes nyíltan véleményt formáltam és elsők között vonultam ki az idei Békemeneten a béke és Orbán Viktor miniszterelnök mellett. Ezért bízom benne, hogy nyílt vélemény nyilvánításommal az engem körülvevő figyelem segíteni fogja a bizonytalan szavazókat, átbillenteni a Fidesz–KDNP mellé” – írta a showman. A hatás nem maradt el.

– Rengeteg cigány tudatos állampolgárként elment szavazni április 3-án, akik a miniszterelnököt találták alkalmasnak az ország vezetésére. Ugyanis a jelenlegi kormánytól sok támogatást megkapnak a romák, csak az nem tör ki a szegénységből, és az nem dolgozik, aki nem is akar – mondta a Demokratának Gáspár Győző.

Korábban írtuk

Orbán Viktor és Kis Grófo

Egy másik, országszerte ismert roma előadóművész, a mindössze 29 éves Kozák László, ismertebb nevén Kis Grófo március végén látogatott el Orbán Viktorhoz a karmelita kolostorba, az erről készült fotót pedig megosztotta közösségi oldalán, amelyre 13 ezer pozitív reakció érkezett. „Számomra hazánk biztonsága és családom nyugalma a legfontosabb! Legyen béke a szívekben és a mindennapokban is!” – írta az énekes.

Szintén a kormánypártokat támogatta Szakcsi Lakatos Béla, aki egy interjúban vallott jobboldaliságáról. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész fellépett az újonnan átadott Magyar Zene Házának megnyitóján, ahol a Fidesz kampányában is felbukkanó „Piros volt a paradicsom…” kezdetű dalt is eljátszotta, habár elmondása szerint nem politizál, a nóta pedig a humor része volt.

Fotó: MTI/Cseke Csilla
Szakcsi Lakatos Béla

Nemcsak országos, hanem helyi szinten is támogatták roma művészek a kormánypártok jelöltjeit. Mága Zoltán március 18-án közösségi oldalán fejtette ki terjedelmes posztban, hogy miért fontos a kultúra szempontjából Józsefváros fideszes jelöltjére, Sára Botondra leadni a voksot. „Arra, hogy megőrizhessük, tovább ápolhassuk egész nemzetünknek dicsőséget hozó kulturális értékünket, az egyik garanciát abban látom, hogy segítjük, támogatjuk azt az embert, aki megbecsülést, lehetőséget ad és teremt a cigányzene és a cigányzenészek méltó képviseletére. A Muzsikus cigányok parkja, a Józsefvárosi Cigányzenekar működése, a kulturális rendezvényeken való szereplés mind-mind a hagyományápolást, a cigányzene és a cigányzenészek megbecsülését jelképezi” – érvelt a nemzetközileg elismert hegedűművész.

Mága Zoltán és Varga Judit
A Chache Rom és Hoppál Péter

Apropó, Józsefvárosi Cigányzenekar. Benga Oláh Tibor cimbalmos már veterán Fidesz-szavazónak számít, és a helyi roma önkormányzat elnökeként sokat tett azért, hogy a koronavírus-járvány felfutásának idején beoltassák magukat a cigányok. Február 6-án Orbán Viktor megosztott egy videót, ahol a cigányzenekar is fellépett a Rhema rendezvényteremben, előadva a kultikussá vált Piros volt a paradicsom kampánynótát. A muzsikusok kormány iránti szimpátiája érthető, korábban ugyanis Pikó András, a VIII. kerület polgármestere megszüntette a zenekar finanszírozását, anyagilag lehetetlen helyzetbe hozva a tagokat, ám az ügyet Sára Botond és Kocsis Máté felkarolta, és kormánytámogatással ismét zenélhettek.

– Hogy miért szavaztam a Fideszre? A jelenlegi kormány az, amelyik rendbe hozza a Gyurcsány Ferenc által tönkretett Magyarországot. Sokat javult a cigányság helyzete, mióta a Fidesz van hatalmon, és jobban élnek a cigányok, mint Gyurcsány idejében. Messze van még a cél, de jó úton járunk. A Fidesz visszaadta a 13. havi nyugdíjat, amit a Gyurcsány–Bajnai-korszakban elvettek. Több a segítség, mint a baloldali kormányzás alatt, és a cigányság is részesül a családtámogatásban, mint bárki más. Ez azért fontos, mert mi is családcentrikusak vagyunk. A legbékésebb, legfejlődőképesebb ország Magyarország, mióta Orbán Viktor kormányoz. Ő garantálja a békét és a biztonságot, az ellenzék pedig követelte a háborúba való beavatkozást, veszélyeztetve a kárpátaljai magyarok életét. A magyar ellenzék Magyarország ellensége. De a magyar népet – hála a jóistennek – nem lehet becsapni – fejtette ki hosszan gondolatait lapunknak Benga Oláh Tibor.

Pécsett sem tétlenkedtek a roma művészek, ha a helyi fideszes jelölt támogatásáról volt szó. A Chache Rom nevű baranyai cigány hagyományőrző együttes januárban kiadott névtelen dala ugyanis Hoppál Péter támogatására buzdította hallgatóságát: „Hajrá, Fidesz, Hoppál Péter, mi veletek vagyunk / Míg a világ világ lesz, mi összetartozunk […] Ne hagyjuk egymást, ne hagyjuk egymást / ne engedjük, hogy megvezessen egy másikféle párt.” A muzsika pedig, úgy tűnik, betalált, ugyanis Hoppál 44 százalékkal megnyerte pécsi választókerületét az ellenzéki összefogás jelöltje, a DK-s Szakács László ellenében.

A Cigányság a választáson című mellékletünk további cikkei ide kattintva olvashatók.