„A felelős ember ad magára, alaposan megvizsgálja az ígéretek és az ígérgetők hitelességét.” 2006-ban és 2010-ben is ezzel a mondattal hívta fel a választók figyelmét a parlamenti pártok programjaink fontosságára Sólyom László köztársasági elnök újévköszöntő beszédében.

Úgy tűnik, a választópolgárok most segítséget kapnak ahhoz, hogy mérlegre tegyék a pártok ígéreteit, mert Mit ígérnek? néven új honlapot indít egy közgazdászokból álló civil társaság.

A tagok azt ígérik, hogy elfogulatlanul, egységes módszertan alapján elemzik a pártok programjait, és eredményeikről közérthető módon számolnak be a választásig a mitigernek.hu honlapon.

– 2002-ben és 2006-ban is több szakértő megmondta, hogy az ígéretkampány romba dönti az ország gazdaságát, ám ezeket a hangokat elnyomta a választási kampány zaja. Magyarország tavaly ilyenkor az államcsőd szélén egyensúlyozott, és azóta mindenki átélte, hogy a hangzatos ígéretek betartása munkahelyek ezreinek megszűnéséhez vezetett. Ezért reménykedünk abban, hogy a választók most fogékonyabbak lesznek a józan szakértők véleményére – mondja Madár István, a portfolio.hu elemzője, az alapítók egyike.

A bevontak köre és a szigorú módszertan a garancia arra, hogy egyenlő távolságból értékeljék valamennyi párt programját. A társaság először egy olyan listát állított össze, amely a véleményformáló értelmiség jeles képviselői szerint Magyarország jövőjét leginkább befolyásoló társadalmi, gazdasági problémákat tartalmazza.

A válaszadók a korrupciót, a romák integrációját, a közoktatás minőségét és az egészségügy reformját ítélték a legégetőbb problémának. Az elemzés az első körben arra terjed ki, hogy az adott párt választási programja milyen mélységben és hogyan foglalkozik ezekkel a kérdésekkel: sokat elárul egy pártprogram komolyságáról, hogy konkrét válaszokkal, elnagyolt víziókkal, ne adj isten sehogyan sem reagál.

Második körben a kezdeményezés tagjai azt értékelik, hogy a párt ígéretei hogyan szolgálják azokat az értékeket, amelyeket a párt hivatalosan magáénak vall; az egyes pártok ígéretei mennyire állnak összhangban a programban deklarált célokkal.

– Nagyon fontos, hogy adottnak vesszük és semmilyen módon nem kritizáljuk azokat a víziókat és célokat, amelyeket a pártok a választópolgárok elé vetítenek. Mi csak azt vizsgáljuk, hogy a programban megfogalmazott lépések, módszerek és ígéretek hogyan szolgálják a megadott célokat, vagyis mennyire koherens a párt programja. Az elmúlt években láttunk olyan választási ígéretet, amely konkrétan ellentmondott az adott párt társadalomképének, de ennél gyakoribb, hogy az átgondolatlan ígéreteknek olyan mellékhatásai vannak, amelyek nem támogatják, hanem éppen aláássák az eredeti cél megvalósítását – mondja Scharle Ágota, a Budapest Intézet elemzője.

Harmadik körben az elemzők az vizsgálják, hogy egyes, kellően konkrét választási ígéretek megvalósítása mennyibe kerül. – Ez az, amiről a pártok a legkevésbé szeretnek beszélni. Négy és nyolc éve is látható volt, hogy az ígéreteknek nincs fedezete az államháztartásban, vagyis az ígérgetők pillanatnyi népszerűségük növelése érdekében adósság formájában rendkívüli terheket rónak a jövő generációira, rövidtávon pedig kockára teszik a magyar állam fizetőképességét – vélik az alapítók.

– A civil és szakmai közösség, azaz a mi feladatunk, hogy a politikai ajánlatok megalapozottságát megítéljük, és hogy a kimondott szó számszerűsíthető hatásaival és következményeivel szembesítsük a felhatalmazásra váró döntéshozókat – hangsúlyozza Reszkető Petra alapító, a Budapest Intézet kutatója.

A felkért ítészek

Ámon Ada, Babarczy Eszter, Baksa Roland, Barabás Gyula, Bod Péter Ákos, Bojár Gábor, Bogsch Erik, Brückner Gergely, Chikán Attila, Fazekas Károly, Ferge Zsuzsa, Hamecz István, Jaksity György, Kaderják Péter, Király Júlia, Kopits György, Kopp Mária, Körösényi András, Lánczi András, László Csaba, Lelkes Orsolya, Ludassy Mária, Martin József, Mong Attila, Nagy Zoltán, Oblath Gábor, Örkény Antal, Pete Péter, Prőhle Gergely, Raffay Ernő, Simor András, Sólyom László, Stumpf István, Tóth István György, Tölgyessy Péter, Török Gábor, Urbán László, Várszegi Asztrik, Vojnits Tamás, Voszka Éva és Vukovich Gabriella.

A válaszolók

Ámon Ada, Baksa Roland, Bod Péter Ákos, Brückner Gergely, Chikán Attila, Fazekas Károly, Ferge Zsuzsa, Hamecz István, Körösényi András, László Csaba, Lelkes Orsolya, Ludassy Mária, Mong Attila, Nagy Zoltán, Örkény Antal, Pete Péter, Török Gábor, Vukovich Gabriella és két anonim külső szakértő.