A felsőoktatási intézményben tartott sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Vince kiemelte: a kezdeményezés célja, hogy felhívják a hallgatók figyelmét a civil szervezetek tevékenységére.

Hirdetés

Az új tanév első szemeszterében hetente egyszer sorra kerülő, 90 perces előadásokon olyan témákról esik majd szó, mint a civil szervezetek létrehozása, gazdálkodása, a civilek mint munkaadók, az önkéntesség és az adományozás – tette hozzá.

Szó lesz még a civilek és a család, az oktatás, a kultúra és a hagyományőrzés kapcsolatáról, a civil szervezetek szerepéről a klíma- és környezetvédelemben, a nemzeti identitás megőrzésében, a kapcsolattartásban a határon túli magyarsággal – tette hozzá.

A helyettes államtitkár közölte: az új tantárgy jelentőségét és létjogosultságát az mutatja, hogy mintegy 400 ezren végeznek önkéntes munkát különböző civil szervezetekben Magyarországon.

Korábban írtuk

Ez a tevékenység és maga a civil lét a szolgálatról szól, és legfontosabb küldetése a közösségteremtés, az értékek létrehozása – fogalmazott.

Szabó István rektorhelyettes elmondta: örömmel fogadták a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkársága megkeresését, hiszen az új tanévet több mint négyezer hallgatóval kezdő MATE elkötelezett a korszerű, naprakész, gyakorlatias ismeretek átadása mellett.

Ennek jegyében új, felmenő rendszerű tantervi programcsomagot dolgoztak ki, amelyből a szabadon választható tárgyak segítik a hallgatókat abban, hogy széles látókörű értelmiségivé váljanak. Ezek legfrissebbje az új civil tematika, amelynek keretében államtitkárok, jogi szakértők, civil szervezetek vezetői tartanak majd előadást – közölte.