A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 évi fegyházbüntetést kapott.

Németh Balázs tanácsvezető bíró az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottat társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint bűnsegédként, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek. A tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetésből a legkorábban 30 év múlva bocsátható szabadlábra.

Az ítélet szerint Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt – mint társtetteseket – vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte.

A Veszprém Megyei Bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget is; így például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, míg Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.

Németh Balázs bíró az ítélet indoklásaként elmondta: Raffael Sándor és társai 2009. február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál diszkójában kihívóan közösségellenes, provokatív magatartást tanúsítottak; minden ok nélkül belekötöttek a vendégekbe, majd megtámadták a békésen táncoló Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját.

Németh Győző ütötte meg először a 211 centi magas, 130 kilós sportolót, Raffael Sándor pedig meglökte, s bekapcsolódott a verekedésbe Sztojka Iván, majd Pál Gábor és Bihari Csaba is. A védekező Marian Cozmát székkel is ütötték, üveget dobtak felé, Raffael Sándor pedig mögé került, s mint a bíró fogalmazott: „hátulról, orvul” vesén szúrta, s ekkor az „óriás termetű sportoló” a földre került. Már ez a késes orvtámadás „életellenes volt, a mozdulat élet kioltására alkalmas volt, s csak a véletlenek szerencsés összejátszása folytán maradt el a súlyos sérülés” – tette hozzá a bíró. Indoklásában kitért arra is, hogy Cozmának igyekeztek segíteni kézilabdázó-társai, elsősorban Ivan Pesic, Uros Vilovski és Zarko Sesum.

A bíró rámutatott: Ivan Pesic egy sörösüveggel fejbe vágta Raffael Sándort, de az erősen vérző fejsérülését nem ő, hanem Németh Győző okozta a barátjának; Németh ugyanis egy székkel sújtott le a fekvő Cozmára, ám a szék „eltalálta” Raffael fejét is.

A kézilabdázók az alagsori diszkóból kimenekültek az utcára, ám a támadók követték őket, s Raffael Sándor azt ordította a többieknek: „gyertek, mert szétvágták a fejemet”. Németh Győző azt ordította a sportolók felé: „na, most gyertek, ki kér még”. Sztojka Iván pedig „gyertek, köcsögök” kiáltással állt az utcán bokszolóállásba.

A bíró elmondta: Marian Cozmát a társai – elsősorban Zarko Sesum és Uros Vilovski – a helyszín elhagyására akarták rábírni, de ő felháborodottan mutatta a támadóinak a szája szélét, s megindult feléjük. Raffael, Németh és Sztojka körbevették a sportolót, és ütni-rúgni kezdték. A bíró rámutatott, hogy egyértelműen és következetesen csak Ivan Pesic kelt Marian Cozma védelmére.

Az indoklás szerint Marian Cozma „kaszáló mozdulatokkal” hatásosan védekezett három támadó ellen is, s miként a bíró fogalmazott: Raffael Sándor tudta, hogy a hatalmas termetű embert „csak eszköz használatával” győzheti le. „Az utcán már a halálos kimenetelt kifejezetten kívánva tört Marian Cozma életére” – fogalmazott a bíró.

Rámutatott: Raffael a sportolóval szemben állva „köríves csapással, jobbról balra, alulról fölfelé irányuló mozdulattal, nagy erővel és célzottan szíven szúrta” – a tánchelyiségben is már használt késsel – a szemközti épület falához szorított sportolót. A szúrás hatására Marian Cozma térdre esett, majd az időközben odaérkező Ilyés Ferenc kézilabdázó barátja fektette a földre, azt kiáltozva: „ne bántsátok”. Ennek ellenére az első- és a harmadrendű vádlott még kétszer fejbe és kétszer hátba rúgta a már mozdulatlanul fekvő Marian Cozmát.

Ivan Pesic is igyekezett a sporttársához lehajolni, de ekkor Németh Győző a késével hátulról, orvul vesén szúrta a horvát kézilabdázót, majd a térdelőhelyzetben lévő Zarko Sesumot nagy erővel fejbe rúgta. Sztojka Iván ekkor kiabált az épületben maradt társaiknak, hogy „gyertek, mert a Csoki (Raffael Sándor) megvadult”. Az utcára tóduló férfiak Németh Győzővel és Sztojka Ivánnal az élen kergetni kezdték Uros Vilovski kézilabdázót, s ekkor hangzott el valakitől többször is az a kiáltás, hogy „vedd elő a pisztolyt” – mondta a bíró.

Az indoklás közben ekkor három vádlott – Sztojka Iván, Pál Gábor és Bihari Csaba – rosszul lett, kivezették őket a tárgyalóteremből, s a bíró szünetet rendelt el.

A bíró az indoklásában elmondta arra, hogy Németh Győző „tudatosan tört” Ivan Pesic életére, s a sportoló életét csak a gyors orvosi beavatkozással, az erősen roncsolódott veséjének eltávolításával lehetett megmenteni.

Indoklásában a bíró közölte, hogy Marian Cozma vére Raffael Sándor pólóján kimutatható volt, s mint mondta: „olyan közel állt a sportolóhoz, hogy a szúrás következtében Raffael pólójának jobb oldalára fröccsent Marian Cozma vére”. Kimutatható volt a kézilabdázó vére Sztojka Iván pólóján is.

Sztojka Iván ekkor közbeszólt, azt jelezve, hogy szerinte a cselekmény nem úgy történt, ahogy a bírótól elhangzott. Ekkor a bíró figyelmeztette arra, hogy neki most nincs megszólalási lehetősége. Néhány perc múlva azonban Sztojka Iván ismét közbeszólt, erre a bíró elrendelte, hogy azonnal és véglegesen vezessék ki a vádlottat a tárgyalóteremből.

Németh Balázs a hatod- és a hetedrendű vádlottal kapcsolatosan az indoklásban azt hangsúlyozta, hogy bűnpártoló magatartásukkal igyekeztek segíteni Raffael Sándor és Németh Győző külföldre szökését. Elhangzott: Raffaelék a gyilkosság után Budapesten felhívtak egy ügyvédet, aki azt mondta nekik, hogy ha Raffael okozott sérülést, akkor neki kell elvinnie a balhét. Németh Győző ekkor jelentette ki, hogy „olyan dologba keveredtünk, amiért sok évet, de akár életfogytot is kaphatunk”. Raffael és Németh – Gergely Péternének, Raffael akkori élettársának segítségével – autót szerzett, Antalik László pedig pénzt adott (150 ezer forintot) a barátainak, sőt „előfutó autóval” ment velük a nyugati határig, Hegyeshalomig.

Az ügyész az ítéletet Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván és Pál Gábor esetében tudomásul vette, míg a többi vádlottat illetően súlyosbításért fellebbezett. Gergely Péternét illetően indítványozta az azonnali előzetes letartóztatását is.

Raffael Sándor, Németh Győző és Sztojka Iván, valamint védőik enyhítésért, továbbá téves ténymegállapítás és a bűncselekmény téves minősítése miatt fellebbeztek. Pál Gábor, Bihari Csaba és védője enyhítésért, Gergely Péterné, Antalik László és védője felmentésért fellebbezett.

A bíró nem adott helyet az ügyész Gergely Péternére vonatkozó indítványának, így a hatodrendű vádlott szabadlábon maradhatott. Szabadlábra helyezte a bíróság Pál Gábort és Bihari Csabát, s mindkettőjükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Az ügyész e bírói döntések ellen fellebbezett.

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, a Cozma-ügyben a végső döntést a Győri Ítélőtábla mondja majd ki.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

(MTI)