Várhatóan a nyár elején lezárja a nyomozást a rendőrség a Cozma-gyilkosság ügyében – közölte a Népszabadság érdeklődésére Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, aki elmondta: továbbra is a megyei főkapitányság teljes bűnügyi állománya ezen az ügyön dolgozik.

Mint ismeretes, február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokál előtt – a szórakozóhely diszkójában kirobbant verekedést követően – leszúrták Marian Cozmát, az MKB-Veszprém román kézilabdázóját, életveszélyesen megsebesítették Ivan Pesicset, a horvát kapust, valamint súlyosan bántalmazták Zsarko Sesumot, a szerb irányítót. Sesum azóta már újra edzésbe állt Veszprémben, a vesén szúrt Pesics rehabilitációja Zágrábban folyik.

A Cozma-ügyben a rendőrség négy bűncselekmény körülményeit próbálja felderíteni. Az eddig elfogott, és jelenleg előzetes letartóztatásban lévő öt személyt – Raffael Sándort, Németh Győzőt, Sztojka Ivánt, P. Gábort és B. Csabát – egyaránt társtettesként elkövetett emberöléssel, életveszélyt okozó, illetve súlyos testi sértéssel, továbbá csoportosan elkövetett garázdasággal gyanúsították meg.

Váradi Piroska a nyomozás érdekeire hivatkozva a vizsgálat eddigi eredményeiről nem adott részletes tájékoztatást, azt azonban elmondta, hogy mostanáig 250 tanút hallgattak ki, és 15 különböző igazságügyi szakértői véleményt kértek be a rendőrségre.

A szóvivő megfogalmazása szerint a nyomozás jelenlegi szakaszában főként elemző-értékelő munka folyik, s összevetik egymással az eddig beszerzett bizonyítékokat: a gyanúsítottak és a tanúk vallomásait, a szakértői véleményeket és a Patrióta lokál ipari kameráinak felvételeit.

Váradi Piroska továbbra sem kívánta kommentálni a Cozma-gyilkosság indítékával kapcsolatban a sajtóban eddig felmerült találgatásokat, ugyanakkor elmondta, hogy valamennyi lehetséges verziót megvizsgálják. A Népszabadság információi szerint a nyomozók továbbra is azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy egy előzmények nélküli szórakozóhelyi konfliktus végződött tragédiával.

Bár a rendőrség a nyomozás részleteiről nem ad tájékoztatást, a gyanúsítottak ügyvédei közül Mester Csabától és Drescher Ivortól a lap megtudta: a letartóztatottak mindannyian elismerték, jelen voltak a kérdéses éjszakán a bárban, részt vettek a diszkóban kitört verekedésben is, ám egyikük sem vállalta magára Cozma és Pesics megkéselését, sőt erről egyik gyanúsított sem szolgált érdemi információval.

Ugyancsak az ügyvédektől származó információ, hogy a rendőrök továbbra sem találják a gyilkos eszközt, valamint a gyanúsítottak kérése ellenére eddig nem került sor poligráfos vizsgálatra, és a bűntett helyszínén sem rekonstruálták a történteket.

(Népszabadság Online)