Miután Pál Gábor önként jelentkezett a rendőrségen, ezt közölte is vele. A vádlott úgy válaszolt, hogy „megijedt és indulatból, hirtelen elhatározásból” cselekedett – mondta az ügyvéd, megjegyezve, hogy a védence a fővárosban bujkált és önként döntött arról, hogy feladja magát. A védő közölte, hogy Pál Gábort őrizetbe vették, és zajlik a kihallgatása.

Lehner Béla szerint védencét valószínűen azzal gyanúsítják meg, hogy kivonta magát a hatóság intézkedése alól.

Nagy Zoltán, a Győri Ítélőtábla büntetőkollégiumának vezetője szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Pál Gábor az előzetes letartóztatása elől szökött meg kedden. Elmondta: az elsőfokú ítélet kihirdetésekor – június 23-án – a Veszprém Megyei Bíróság megszüntette a 33 éves Pál Gábornak, a Cozma-ügy negyedrendű vádlottjának az előzetes letartóztatását, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

Lakhelyeként Pál Gábor az élettársa budapesti lakását jelölte meg. Az ítélet kihirdetésekor az ügyész a negyed- és ötödrendű (Bihari Csaba) vádlott előzetes letartóztatásának a megszüntetése ellen fellebbezett.

A Győri Ítélőtábla azóta helyt adott az ügyészi indítványnak, nemrég elrendelte Pál Gábor letartóztatását, és „intézkedett a végrehajtás foganatosításáról” – tájékoztatott a kollégiumvezető. Hozzátette: a döntést a bíróság írásban közli az illetékes rendőrkapitánysággal, amely végrehajtja a határozatban foglaltakat. Pál Gábor ezen intézkedés alól vonta ki magát elszökésével – jegyezte meg.

A Cozma-ügyben az elsőfokú Veszprém Megyei Bíróság Pál Gábort társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek és ötévi börtönt szabott ki rá, mellékbüntetésként pedig több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetőleg 15 millió forintnyi bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. A Pál Gáborra kiszabott ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A Cozma-ügyben egyébként az első- és másodrendű vádlott, Raffael Sándor és Németh Győző egyaránt életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott; legkorábban 30 év múlva szabadulhatnak. Sztojka Iván harmadrendű vádlottnak 20 évet kell fegyházban letöltenie. Az ítélet az első-, másod- és harmadrendű vádlott esetében sem jogerős, enyhítésért fellebbeztek.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették.

(MTI)