Fotó: MTI, archív, illusztráció

Továbbra is rekordmagas a kormánypártok támogatottsága, amelyek az áprilisi országgyűlési választások óta egyedüliként tudták érdemben növelni a bázisukat – mondta a Nézőpont Intézet elemzője szerdán az M1 aktuális csatornán.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Tóth Erik az intézet legfrissebb kutatását ismertetve közölte, a kormánypártok támogatottsága a teljes népességben belül 42, a biztos szavazók között pedig 55 százalék. 

Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok több mint hárommillió szimpatizánssal rendelkeznek, ami példa nélküli a magyar politikatörténetben – mondta az elemző.

Az MSZP-Párbeszéd szövetség az előző hónaphoz hasonlóan továbbra is 9 százalékon áll a biztos szavazók között, így be sem jutna a parlamentbe, ha most lennének a választások – közölte Tóth Erik. (A kétpárti szövetségek bejutási küszöbe 10 százalék.)

Megjegyezte, az MSZP a „politikai tartalmak hiánya miatt” várhatóan nem is tudja majd növelni támogatottságát, és ugyanez igaz a legtöbb ellenzéki pártra is.

A Jobbikkal kapcsolatban azt mondta, egy korábbi kutatásukban a párttal szimpatizálók egyharmada úgy nyilatkozott, hogy szavazna egy „Toroczkai-féle pártra”, egyharmada pedig nem tudta eldönteni. Ez alapján elképzelhető, hogy a Jobbik és a Mi Hazánk Mozgalom társadalmi támogatottsága „két egyenlő tömbre” szakadhat – vélekedett Tóth Erik.

Hozzátette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom jelenleg ugyan csak 1 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, ám az is látható, hogy van benne növekedési potenciál, és jelen pillanatban társadalmi kereslet is lenne erre a „szélsőjobboldali, radikális elveket valló pártra”.