A Magyar Nemzet által megkérdezett ágazati szereplők megalapozatlannak és értelmetlennek tartják a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) a kiskereskedelemben tapasztalható létszámhiány kezelésére tett javaslatát. Eszerint az üzleteknek vasárnap délben be kellene zárniuk, így a dolgozókat a vasárnap délutáni műszak helyett be lehetne osztani a forgalmasabb napokra. 

Hirdetés

Noha a kereskedelmi dolgozók érdekképviselete tett erre vonatkozó javaslatot, a dolgozók többsége vélhetően hallani sem akar ilyen megoldásról. Úgy tudjuk, a kormány napirendjén sincs olyan javaslat, amely ismét korlátozná a vasárnapi nyitvatartást, a munkáltatóknak pedig szintén nem lenne érdekük, mivel saját döntésük szerint alakítják ki a nyitvatartási időt. 

Csak a teljes vasárnapi boltzár ismételt bevezetése enyhítené a kiskereskedelemben tapasztalt létszámhiányt, ráadásul ennek a lépésnek a munkavállalók is örülnének. Ezzel szemben a KASZ javaslata teljesen érthetetlen, mivel nem hozna kézzelfogható eredményt a létszámhiány kezelésében, de nem segítené érdemben a dolgozók pihenését sem

– reagált a KASZ javaslatára a kereskedelemben is jelenléttel bíró Egyenlő.hu elnöke.

Korábban írtuk

Bubenkó Csaba a Magyar Nemzet megkeresésére inkább látszatintézkedésnek tartja a vasárnap déli kötelező boltzárral kapcsolatos felvetést, ezzel erodálva a kérdés jelentőségét. 

Bubenkó Csaba kiemelte: az alkalmazottaknak egy ilyen korlátozás inkább bosszúságot jelentene.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.