1. Vár-e érdemi változást az ősz folyamán a kormány összetételében, van-e esélye Gyurcsány Ferenc távozásának?

2. Reálisnak tartja-e egy szakértői kormány megalakulását és ez jó megoldás lenne-e az ország problémáira?

3. Mennyi esélyt lát arra, hogy 2010 előtt előrehozott választások lesznek?

SZIJJÁRTÓ PÉTER, a Fidesz szóvivője:

1. – Az előrehozott választás immár gazdasági kényszerré vált, minden egyes perc, amit a kisebbségi kormány hatalmon tölt, súlyos károkat okoz Magyarországnak. Az embereknek minél előbb vissza kell kapniuk a jövőről szóló döntés lehetőségét. Hazánk érdeke azt diktálja, hogy a lehető legkorábban előrehozott választásra kerüljön sor.

2. – Volt olyan időszak, amikor a szakértői kormány megoldást jelentett volna Magyarország gondjaira, de mára olyan mély lett a válság, hogy annak kezelése csak a választópolgárok felhatalmazásán alapulhat.

3. – Magyarországnak az az érdeke, hogy erre minél előbb sor kerüljön.

SEMJÉN ZSOLT, a KDNP elnöke:

1. – Nyilvánvaló, hogy Gyurcsány Ferenc személye tarthatatlan a társadalom számára, ezt igazolják a közvélemény-kutatások eredményei. Tarthatatlan továbbá a parlament egészére nézve, illetve a szabad demokraták számára is. Ezeket a tényeket bizonyítja, hogy a kormányfő nem mer szavaztatni saját személyéről és a kormányprogramról sem. Négyszemközt pedig a szocialisták is azt mondják, Gyurcsány tehertétel nekik is. Az elhúzódó politikai agónia súlyos károkat okozhat az országnak, így hát nem lehet vesztegetni az időt. Új választásra, valamint stabil parlamenti többségre van szükség.

2. – Nem ideális, de a megoldás irányába mutat. Az egykori bizalmi szavazásnál, 2006-ban én magam javasoltam szakértői kormányt, akkor azonban az MSZP–SZDSZ-koalíció elutasította a javaslatot. Jelen pillanatban az igazi megoldás az előrehozott választás lenne. A szakértői kormánynak annyiban lehetne esetleg szerepe, hogy az előrehozott választásig vihetné az ügyeket.

3. – Magyarországon súlyos válság van gazdasági és szociális szempontból. Egy bekövetkező csőd mindenki számára rossz lenne. Emiatt Gyurcsány Ferencet korábbi támogatói, kül- és belpolitikai és a gazdasági szereplők egyaránt, elhagyták. Még azok is, akik nem kedvelik az ellenzék pártjait, egyre inkább a reális megoldásnak az előrehozott választásokat tartják.

HERÉNYI KÁROLY, az MDF frakcióvezetője:

1. – Nem csupán érdemi változást várunk a miniszterelnöki poszton, hanem úgy gondoljuk, a parlament önfeloszlatása után előrehozott választásra van szükség. Önmagában a miniszterelnök-csere nem old meg semmit.

2. – Egy szakértői kormány megalakulásának annyi esélye van, mint sánta lónak az epsoni derbin.

3. – Ha a négy ellenzéki párt felelősségteljes, közös döntést hoz, akkor van.

(bándy-szencz)