Fotó: Menczer Tamás, Facebook
Hirdetés

Menczer Tamás, aki egyben Pest vármegye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, ilyen stratégiai célkitűzésnek nevezte a munkahelyek, a nyugdíjak és a rezsicsökkentés védelmét, valamint kiemelten fontosnak nevezte a családok támogatását, mert „minden magyar gyermek egy újabb őrhelyet jelent”.

Az államtitkár hozzátette, a külhoni magyaroknak is az a jó, ha a politikai kapcsolatok kiegyensúlyozottak, és a szomszédos országokkal közösen építenek egy sikeres Közép-Európát, ahol a nemzetiségek nem elválasztanak bennünket, hanem összekötnek.

A kárpátaljai magyarok helyzetéről szólva Menczer Tamás kijelentette, jogfosztásuk már a háború előtt megindult, de a kialakult helyzetre való tekintettel a kormány a nézeteltéréseket nem helyezte előtérbe.

A politikus elmondta, Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciójában támogatja Ukrajnát, például Magyarországon 1300 iskolában és óvodában fogadnak Ukrajnából menekült gyereket.

Korábban írtuk

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan – a jelenlegi ukrán törvények értelmében – szeptembertől 99 magyar iskola nem folytathatja működését Kárpátalján – mutatott rá.

Menczer Tamás kijelentette, a magyar kormány azt kéri, hogy adják vissza a kárpátaljai magyarság korábban meglévő szerzett jogait, amelyeket minden kétoldalú megállapodással és nemzetközi egyezménnyel ellentétesen vettek el.

„Amíg ezeket a jogokat nem adják vissza az ottani magyaroknak, addig Ukrajna euroatlanti integrációját nem támogatjuk” – mondta az államtitkár.

Közlése szerint Magyarország az Európai Unióban egyedül van a békepárti állásponttal. Az ukránok és az oroszok mellett magyarok halnak még meg ebben a háborúban, „ez az, amit a mi nyugati barátaink hajlamosak elfelejteni” – tette hozzá.

„Az a történelem tanulsága, hogy összekapaszkodva erősek vagyunk, ezért a teljes magyarságnak összekapaszkodva kell kiállnia a béke mellett, mivel a magyarság érdeke a béke” – zárta beszédét Menczer Tamás.