Megszüntetné a nyolc évfolyamos gimnáziumokat Magyar Bálint volt oktatási miniszter – olvasható abban a törvényjavaslatban, amelyet hétfőn terjesztettek be az Országgyűlésnek. A javaslatot Magyar Bálint és az ugyancsak SZDSZ-es Sándor Klára jegyzi.

A hatoldalas tervezet szerint – amelyről beszámolt a szerdai Népszabadság és a Magyar Nemzet is – 2010 szeptemberében már nem lehetne nyolcosztályos gimnáziumi osztályt indítani. Az ebben az iskolatípusban addig megkezdett tanulmányokat azonban változatlan formában lehetne befejezni.

A tervezet javasolja azt is, hogy a 12 évfolyamos iskolákban az első hat osztályban vezessék be a nem szakrendszerű oktatást. Vagyis ezeken az évfolyamokon szaktantárgyak helyett az alapkészségeket – írás, olvasás, számolás – erősítsék. A javaslat szerint csak a hetedik évfolyamtól kezdődne a tantárgyak bontott oktatása.

A Népszabadság szerint Magyar Bálint elképzelései nem újak. A 2006-os koalíciós egyeztetéskor utódjára az MSZP-s Hiller Istvánra hagyott oktatási programcsomagja szintén tartalmazta a most benyújtott indítványokat.

A Hiller István vezette tárca azonban a Népszabadság szerint csak annyiban változtatott a hat-, illetve a nyolcosztályos gimnáziumokon, hogy eltörölte a helyi írásbeli és szóbeli felvételiket. Így az idei felvételiken a központi teszt vagy az általános iskolai jegyek alapján válogathatták ki a leendő diákokat.

Magyar a javaslatát azzal magyarázta, hogy a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumok lefölözik a jobb teljesítményű diákokat, tovább mélyítve az iskolák közötti különbségeket. Az elit iskolák korán, a negyedik, vagy a hatodik osztály befejezése után a jobb szociális hátterű diákokat válogatják ki, a hátrányosabb helyzetűek pedig maradnak régi iskolájukban.

Egyelőre nem tudni, hogy az MSZP, illetve a kormány támogatja-e a szabad demokrata elképzelést. Az oktatási tárca a Népszabadságnak azt mondta: tanulmányozzák és megvitatják a tervezetet.

(origo.hu)