A miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) szervezett, „Konzervatív elmék – Habsburg Ottó és más konzervatív gondolkodók öröksége transzatlanti perspektívából” című konferencián az európai-amerikai szellemi és kulturális összefonódások jelentőségéről rendezett panelbeszélgetésen osztotta meg gondolatait. Kifejtette: az amerikai ideálok, a szabadság, a törvény előtti egyenlőség és az igazságosság a földi élet legszebb ambícióit testesíti meg, „az amerikai géniusz szellemi jelensége és lelki öröksége nélkül rosszabb és szegényebb lenne a világ”.

Hirdetés

Úgy vélte, az amerikai géniusz önmagában vett vonzereje mellett nekünk európaiként is fontos, hogy mi történik az Egyesült Államokban. „Az Egyesült Államokban ugyanis az Európa jövőjéről szóló film játszódik napjainkban, a forgatókönyvet és a dramaturgiát elvileg európai gondolkodók írták évezredeken át” – fogalmazott. Emlékeztetett rá: az Egyesült Államokban az Európából importált elméletek gyorsan válnak minden következményükkel együtt a társadalmi gyakorlat részévé.

Felidézte: a 18. században a független Egyesült Államokért küzdők ambíciója az volt, hogy az európai történelem terhei és korlátai nélkül létrehozzák a világ legjobb politikai társulását, a szabadság rendjét, ehhez pedig alaposan tanulmányozták a nyugati vallási és filozófiai hagyományokat.

Úgy vélte, az Egyesült Államok haszon- és teljesítményelvű intézményrendszere egyedülállóan gyors és tartós növekedést hozott, és óriási tömegek számára teremtett anyagi jólétet az elmúlt 250 évben.

Ma mégis úgy tűnik, Amerikában épp az alapításkori ideálok, a szabadság, a törvény előtti egyenlőség és az igazságosság értelmének kiforgatása zajlik – jegyezte meg. Szavai szerint „a balliberális marxista radikálisokkal szemben” Amerikában és Európában is defenzívában vannak a konzervatívok, akiknek egyre szűkebb tere marad arra, hogy az önazonosságuk megőrzésével és annak feladása nélkül további engedményeket tegyenek.

A miniszter az amerikai konzervatívokkal kapcsolatban a legfontosabb problémának a hagyományos emberképtől és társas élet természetes felfogásától való eltávolodást látja.

„Az amerikai konzervatívok zöme modern és haszonelvű lett, nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a reprodukciót és a kötődési mintákat biztosító család elé, illetve fölé helyezze az anyagi és gazdasági teljesítményt” – mondta. Hozzátette: valójában a 18. század végén megalakult USA összeomlott volna, ha nem szilárdul meg a társadalmi integrációhoz szükséges erények és hagyományok rendszere.

Csák János szerint azonban a ma uralkodó amerikai gondolkodásmódot a vagyon létrehozásának és elosztásának kérdései uralják.

„A konzervatívokat vagy republikánusokat a szabadpiac és a vállalkozások révén elérhető vagyon, míg a demokratákat az egyenlőtlenül elosztott vagyon kérdése foglalkoztatja” – mondta, hozzátéve, a jelek szerint nem a vallás és erkölcs, hanem a vagyon teszi Amerikát sikeressé és boldoggá.

Felhívta a figyelmet arra: az amerikai géniuszt jellemző ideákhoz szükséges erényeket csak a gondoskodás, a nevelés, az oktatás tere, a család tudja kitermelni, itt tanulják meg a közösség szabályait, az erényeket, a tiszteletet, tekintélyt, hierarchiát, az igazságot, szeretetet, méltányosságot.

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, az amerikai politikai rendszer és elit képes lesz-e a puszta vagyon- és forráselosztási játszmák helyett valódi, a családot és erényeket központba helyező nemzetstratégiai váltásra – fogalmazott a miniszter.

Csák János szerint „a világ minden lakója számára életbevágóan fontos a rendezett szabadság (order liberty) amerikai kísérletének sikere”.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, a géniusz csak hús-vér emberek, vezetők tevékenységén keresztül tudja kifejteni hatását, és „az amerikai és transzatlanti civilizáció túlélése azon múlik, az intézmények és az eszközök milyen minőségű vezetők kezében vannak”. Hozzátette: hozzáértő és erkölcsös vezetők képesek egy gyenge szervezetet is dinamizálni és sikerre vinni, amíg a romlott vezetők a jól működő szervezeteket is képesek tönkretenni.

Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítvány és az NKE Stratégiai Tanulmányok Intézete igazgatója megnyitójában arról beszélt, Habsburg Ottó a konzervatív gondolkodásnak egyfajta hálózatépítője, a hálózat egyik legfontosabb középpontja volt.

Hozzátette: fontosnak gondolja, hogy az Egyesült Államokat, a transzatlanti viszonyt ne egyfajta fenyegetésként, „felemelt ideológiai mutatóujjként” fogjuk fel, hanem próbáljunk eszmecsereként gondolni a transzatlanti viszonyra és megismerni a hatásokat, amik Európából érték az amerikai gondolkodást.

A konferencia célja a szervezők szerint az, hogy bemutassák: az Atlanti-óceánon átívelő európai eszmék és törekvések hogyan inspirálták az amerikai politikai gondolkodást és gyakorlatot, és hogyan alakították újra az amerikai ideák Európa konzervatív politikájának körvonalait.

A rendezvényen felszólal mások mellett Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, Szemerkényi Réka, volt államtitkár, korábbi nagykövet, Jeffrey O. Nelson, a Russell Kirk Center a Kulturális Megújulásért ügyvezető igazgatója, Andrew Bremberg a The Victims of Communism Memorial Foundation elnöke és Edwin J. Feulner, a The Heritage Foundation alapító elnöke.

Korábban írtuk